Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malte ville stoppa drogad bilist – riskerade sitt liv

/
  • ”Mannen var aggressiv och ville verkligen ha bråk”, säger Malte som klarade sig utan några men efteråt. Men han har svårt att fatta att något sådant kan hända. ”Det var som i en film”, säger han. Foto: Håkan Degselius

Malte Jönsson försökte stoppa en kraftigt drogpåverkad bilist framfart. Men istället försökte mannen köra över Malte.

– Det var riktigt obehagligt.

Annons

Den 48-årige mannen som med berått mod försökte köra över Malte Jönsson har nu fått sin dom. Han dömdes för försök till grov misshandel och fick 14 månaders fängelse för det och för andra brott han varit inblandad i.

Allt började med att Malte var ute och cyklade med sin 6-årige son i byn Äggen en fredag i mitten av september.

Då hörde han att en bil körde i hög fart genom byn och Malte kunde ganska snabbt fastslå att det var en känd person som körde bilen.

Efter kontakter med polisen kunde Malte konstatera att mannen vare sig hade körkort eller en bil som fick köras på allmänna vägar.

Lite senare åkte Malte och sonen till Sveg för ett besök. Då mötte han återigen bilen på Lillhärdalsvägen. Då beslutade sig Malte för att följa efter bilen som inte direkt följde vägen.

– Bilen gick upp och ned ur diket, berättar Malte som till slut bestämde sig för att stoppa fordonets framfart genom byn.

– Jag tog två tunnor och ställde ut mitt på vägen sedan ställde jag mig mitt i mellan, säger Malte som ett tag trodde att mannen skulle stanna och avsluta sin framfart. Men mannen i bilen saktade bara ned för en stund innan han växlade ned och började gasa och bilen ökade farten emot honom.

– Då kastade jag mig undan och tog skydd bakom en gran, säger Malte som i ett tidigt skede upptäckte att mannen var kraftigt berusad och aggressiv vilket även passageraren som fanns i bilen var.

Men den nu dömde mannen nöjde sig inte med det. Han försökte även backa över Malte men lyckligtvis körde han ned i diket och den vådliga färden kunde avslutas.

– Jag får nästan gåshud när jag säger det här för det var verkligen obehagligt, säger Malte som under tiden det här hände hade lämnat över sonen till en granne som tog hand om honom.

– För honom var det nog värst. Han trodde nog att jag blev ihjälkörd när det smällde.

Polisen kunde till slut gripa 48-åringen efter ett kraftigt tumult i centrala Sveg.

Och Malte ger polisen ett bra betyg både under och efter den otäcka händelsen.

– Det kändes bra att det fanns polis annars är det ju mest negativt man får höra.

Mer läsning

Annons