Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Makthavare till Kina för bioenergiprojektet

/
  • Bengt Eric Lundborg, näringslivschef för Härjedalens kommun och informationschef för NBE Sweden. Foto: Carin Selldén
  • Lars Fritz hoppas att det inte blir någon överklagan på deras miljötillståndsansökan. Det skulle fördröja bioenergikombinatet.Foto: Carin Selldén
  • Utställningen om bioenergikombinatet finns på Folkets hus till idag.Foto: Carin Selldén
  • Landshövding Britt Bohlin åker tillsammans med ytterligare 15 personer på inbjudan av National Bio Energy. Co Ltd. till Kina för att besöka biokraftverk och för att knyta kontakter med kinesiska företag.  Foto: Carin Selldén

Nästa söndag åker landshövding Britt Bohlin och en delegation på 15 personer till Kina för att besöka biokraftverk och knyta kontakter med kinesiska företag. Detta är en del i projektet för det planerade bioenergikombinatet i Sveg.

Annons

Efter en inbjudan från National Bio Energy Co Ltd åker landshövdingen Britt Bohlin, Härjedalens kommunalråd Gottfrid Jonsson samt chefer och vd:ar från myndigheter och lokala företag den 22 november till Kina – en grupp på sammanlagt 16 personer .

– Vi ska ta del av den snabba utvecklingen de har i dag inom bioenergi. Vi kommer att besöka biokraftverk och en industri för vindkraftverk samt ett universitet, säger Bengt Eric Lundborg, näringslivschef för Härjedalens kommun och informationschef för NBE Sweden.

Härjedalens kommun ansöker om 150 000 kronor från länsstyrelsen i stöd för resekostnader och logi.

Försöksanläggningen för bioenergikombinatet har i december varit i gång i ett år och försöken går väldigt bra, enligt NBE Swedens vd, Lars Fritz. Försöken med att utvinna etanol ur vedråvara kommer att forstsätta minst ett halvår till för att optimera produktionen.

Just nu håller NBE Sweden på att skriva en miljötillståndsansökan för det planerade kombinatet. Först när de fått miljötillstånd kan de börja bygga.

– Nästa höst behöver vi veta vilka som är våra huvudmän och hur bioenergikombinatet ska finansieras, säger Lars Fritz.

NBE Sweden hade 27 oktober ett samrådmöte i Sveg, och fram till i dag pågår en utställningen om bioenergikombinatet på Folkets hus.

Efter samrådet har NBE Sweden fått in synpunkter som de ska bearbeta till miljötillståndsansökan som ska in sista december.

– Vi har lagt ner mycket pengar på ansökan, cirka 3 miljoner, säger Lars Fritz.

Miljödomstolen kommer med hjälp av experter gå igenom ansökan och begära in kompletteringar under 2010. Sedan blir det domstolförhandlingar.

Lars Fritz hoppas att de får miljötillståndet i slutet av 2010, då kan bygget sätta i gång 2012 och produktionen 2014-2015.

– Det viktigaste är miljötillståndet, det är nyckeln till allt. Det har aldrig byggts något liknande tidigare och Miljödomstolen kommer att titta hur biokombinatet stämmer överens med miljöbalken angående energiutnyttjande och hushållande med naturresurser. Domen från miljödomstolen bestämmer i slutändan hur bioenergikombinatet kommer att se ut, det vi gör är att skicka en önskelista, säger Lars Fritz.

Bioenergikombinatet är en stor industriell etablering vad gäller råvaror. 850 000 ton vedråvara, vilket motsvarar 1 miljon kubikmeter kommer att användas i anläggningen under ett år. Råvaran kommer att tas från Mora ändå upp till Gällivare. Så mycket som möjligt ska fraktas med inlandsbanan, men även med lastbil.

Bioenergikombinatet söker tillstånd för:

Etanolfabrik med en kapacitet av 60 000 100-procentig ton etanol/år

Kraftvärmeverk med en tillförd bränsleeffekt på ca 120 MW.

Fordongas produktion (biogras) med en kapacitet av 23 miljoner m3, motsvarande 17 000 ton.

Växthus med en yta av minst 50 000 kvadratmeter.

Kylvatten från Ljusnan (10,5 miljoner m3/år)

2,5 miljarder kostar bioenergikombinatet att bygga och man beräknar att det kommer att generera 300 arbetstillfällen.

Mer läsning

Annons