Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M lovar ta upp frågan om regionsjukvård vid valseger

– Om det blir en borgerlig seger i landstinget i höst kommer vi att ta upp frågan om härjedalingarnas regionsjukvård till ny diskussion.

Annons

Det säger moderaternas landstingspolitiker Christer Siwertsson med anledning av att härjedalingarna inte längre har möjlighet att få sin regionsjukvård i Uppsala utan är hänvisade till Umeå.

– Som systemet är i dag tillåter det inte härjedalingarna att välja Uppsala framför Umeå och detta grundas i det avtal landstinget har ingått med de övriga norrlandslandstingen, säger han.

– Moderaternas principiella inställning är att vi politiker i första hand ska vara på medborgarnas sida och i andra hand på systemets.

– Det har bland annat fått till följd att vi som vallöfte lovar de som bor i västra Härjedalen som så önskar kan få en tillhörighet till Tynset och Röros sjukhus på norska sidan i stället för Östersund.

– Vinner vi borgare landstingsvalet ska vi jobba för att ge härjedalingarna rätten att själva välja mellan Umeå och Uppsala, säger Christer Siwertsson.

Det kan även bli en aktion från Härjedalens arbetarekommun i den här frågan.

– Vi har ännu inte diskuterat frågan, men det är inte omöjligt att vi kommer att ta något initiativ, säger arbetarekommunens ordförande Gunilla Hedin.

– Det kommer i så fall att ske genom att vi försöker påverka våra landstingspolitiker att jobba för att härjedalingarna även ska kunna åka till Uppsala för att få sin regionsjukvård.

– Det system som tidigare rådde var en bra lösning, menar Hedin.

– Nu är det ändå inte bara frågan om vilken ort det ska handla om utan även de kunskaper som finns. Umeå har till exempel extremt bra cancervård, vilket måste vägas in i sammanhanget, säger hon.

Mer läsning

Annons