Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lillhärdal har fått vänta i 100 år på utlånad konst

/

1911 lånades tre plafondmålningar ut till Jämtlands länsmuseum från kyrkan i Lillhärdal. Men fortfarande har man inte fått tillbaka dem.

– Det vore ju läge att vi fick tillbaka dem när vi har en kulturvecka nästa år, säger Göte Olingdahl.

Annons

När man lånar något ut något så har man ju förhoppningar att inom en snar framtid få tillbaka det man lånat ut. Men i Lillhärdal börjar man bli lite förtvivlade över att det man lånat ut inte kommer tillbaka.

Om två år, 2011, har man väntat i 100 år på att Jämtlands läns museum, nuvarande Jamtli, ska lämna tillbaka de tre plafondmålningar som lånades ut i samband med en utställning av äldre kyrkoföremål.

Nu höjs starka röster i Lillhärdal om att målningarna från slutet av 1700-talet ska återbördas till sina ägare.

– Man tycker ju att man ska lämna tillbaka något man lånat och nu har det gått så pass lång tid, säger Göte Olingdal som hoppas att målningarna återigen ska pryda sin ursprungliga plats i Lillhärdals kyrka.

– Detta skulle inte bara kunna stimulera bygdens konstintresse. Det skulle kunna bli till glädje för nutidens kyrkobesökare, som på motsvarande sätt som tidigare generationer gärna skulle vilja ta del av konstverkens både estetiska värde och religiösa budskap, fortsätter Göte.

Enligt Sten Gauffin, konstansvarig på Jamtli, är det inga problem att få tillbaka plafondmålningarna efter som det är redan beslutat i olika instanser.

– Nu handlar det bara om att verkställa det och det är upp till församlingen, säger Sten som har målningarna nedplockade i väntan på att någon ska hämta dem och eventuellt sätta tillbaka dem i kyrkan i Lillhärdal.

– Det kommer förstås att kosta mycket pengar.

Karl- Fredrik Lindberg, ordförande i Svegsbygdens församling dit Lillhärdal tillhör numera, ställer sig inte avvisande till att ta tillbaka plafondmålningarna.

– Det skulle ju öka det kulturhistoriska värdet på kyrkan men det måste ju finnas pengar till det, säger Karl- Fredrik Lindberg som hoppas att frågan kommer upp i kyrkorådet så att man kan diskutera detta.

Enligt Karl- Fredrik så finns det möjligheter att få loss pengar för att lösa detta men i slutändan är det en långdragen process med flera instanser inblandade innan konstverken återigen kan pryda Lillhärdals kyrka.

– Fram till dess mår de nog bäst där de är.

Mer läsning

Annons