Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena Bäckelin allt närmare en plats i riksdagen

/
  • Lena Bäckelin kan bli nästa riksdagsledamot från Härjedalen om väljarna och partiet och mandatfördelningen vill. Den senaste var Rune Berglund från Vemhån. Foto: Håkan degselius

Härjedalen kan få en social- demokratisk riksdagskvinna efter valet 2010.

– Jag är jäkligt taggad, säger Lena Bäckelin från Sveg.

Annons

Efter 18 år i maktens boningar har socialdemokraten Berit Andnor planer på att lägga av som riksdagsman efter valet 2010. Om väljarna och partiet vill så är det inte omöjligt att nästa riksdagsman från länet och Härjedalen är en kvinna.

Den som är högaktuell för uppdraget är Lena Bäckelin.

Och hon är beredd att anta utmaningen.

– Jag tror att det finns ett behov av en härjedaling med den erfarenhet jag har, och det kan behövas någon som vet hur det är i glesbygden, säger Lena som jobbat politiskt sedan början av 80-talet då hon gick med i socialdemokraternas ungdomsförbund samtidigt som hon jobbade med kommunalpolitiken.

Men sedan blev det ett uppehåll under 12 år då hon valde att studera och få barn. Men det politiska suget kom tillbaka och nu sitter hon både i landstingets styrelse och kommunfullmäktige.

Valberedningen inom partiet håller just nu med nomineringar till valet 2010. Den 14 december ska allt vara klart och då hoppas hon att hon finns med bland de valbara namnen.

– Vi får se om de tycker att jag med min erfarenhet är något att skicka till riksdagen, forsätter Lena som fanns på en femteplats vid det förra valet, bara snäppet ifrån de fyra som kom in riksdagen från länet.

Vilken fråga kommer du att driva som är viktig för Härjedalen?

– Infrastrukturen är det viktiga. Vi måste ha bra vägar och en inlandsbana som fungerar, menar Lena som även ser sjukvården, kulturen och utbildningen som några andra viktiga spörsmål som hon brinner lite extra för.

Att hon brinner lite extra för utbildningsfrågor är kanske inte så konstigt. Lena är nämligen utbildad lärare och jobbar nu på Bäckedals Folkhögskola med invandrare. Ett jobb hon trivs med minst lika bra som med det politiska livet.

Mer läsning

Annons