Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Legionella i sporthallens duschar

/

Duscharna i sporthallen har stängts. Legionellabakterier har upptäckts vid en rutinkontroll av vattnet i skolorna i Sveg.

Annons

Så fort kommunen fick provresultatet på onsdagen stängdes duscharna i sporthallen. I dagsläget har inga fall av insjuknade rapporterats in.

– Det här är en försiktighetsåtgärd. Risken är så liten att något händer. Legionella finns i allt vatten, säger Svante Åberg, energiingenjör vid kommunens fastighetsavdelning.

Han berättar att de jobbar för fullt för att åtgärda problemet. De planerar att börja bygga om vattenledningarna till duscharna under torsdagen. Sedan ska rören spolas rent med hetvatten.

– Det finns en stor vattenblandare i källaren till alla duschar. Från blandaren till duscharna är det 38 grader och då trivs legionellabakterierna som bäst, säger han.

Under tiden hänvisas skolelever till duscharna i det intilliggande badhuset. De föreningar som använder sporthallen om kvällarna får duscha hemma tills vidare.

– Vi hoppas på att släppa in skoleleverna efter sportlovet, säger Svante Åberg.

Vattenprover tas en gång per år i kommunens lokaler med stora tappvattensystem, som skolor och äldreboende. I den här rutinkontrollen har legionella endast upptäckts i sporthallens vattenledningar.

Problemet med duscharna är att rören inte kan spolas ur automatiskt med hetvatten, en så kallad legionellasäkring, som till exempel badhuset i Sveg kan göra.

– Vi planerar att bygga om så att det spolar med automatik till sommaren. Men vi måste projektera först, så att det blir rätt från början, säger han.

Mer läsning

Annons