Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Bygdén: Vi ska se över snöröjningen i hela kommunen

Vemdalingarnas protester får kommunen att agera. En ny arbetsgrupp har tillsatts för att se över snörröjningen i hela Härjedalen.

- Vi har en skyldighet att ha lika service till alla. Finns det skillnader ska vi ta fram motiveringen varför, säger Lars Bygdén, ordförande för samhällsbyggnadsnämnden.

Annons

Med direkt anledning av protestlistan har nämnden beslutat att tillsätta en särskild arbetsgrupp bestående av Lars Bygdén (Fp), Anders Häggkvist (C) och Pär Olofsson, chef för avdelningen gator, vägar och parker.

- Pär ska först ta fram kartmaterial. Sedan ska vi se över hela Vemdalen och alla andra tätorter och gå igenom gata för gata. Det här ska gå skyndsamt, men det kommer inte att göra någon nytta i år utan det blir inför nästa vinter, säger Lars Bygdén.

Inom kort ska gruppen bjuda in de som står bakom protestskrivelsen till en träff i Hede för att föra en dialog.

- De efterlyser en likställighetsprincip. Varför får den ena och inte den andra, säger han.

Orsaken till att snöröjningen slagit olika i Vemdalen kan vara att skolbussen eller sophämtningen går längs vissa av gatorna. Enligt Lars Bygdén är protestskrivarnas förslag om att skapa en vägförening med kommunen som huvudman en möjlig lösning på problemet.

Trots att samhällsbyggnadsnämnden endast fått in protester från Vemdalen ska alla vägar i kommuns tätorter granskas.

- Jag tycker att det är viktigt att vi går igenom allt, så att vi känner att vi har rätt kriterier för snöplogningen på alla ställen, säger han.

Däremot anser inte Lars Bygdén att de gjort en stor miss när beslutet om snöröjningen togs.

- Vi hade ambitionen att ha ett bra underlag när vi gick ut och gjorde den nya upphandlingen. Men det handlar om hemskt många vägar och mycket pengar, så det är inte konstigt om det blir fel på något ställe, säger han.

*Har ni fått många reaktioner från pensionärer som blivit av med snöröjningen?

- När vi fattade beslutet fick jag möta pensionär- och handikapprådet. Det var fullsatt och jag var beredd på vilda protester. Men det kom inte en enda protest, det fanns förståelse. Den service vi hade tidigare var vi ensamma om i Sverige, säger Lars Bygdén.

Mer läsning

Annons