Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larmet gick i Sveg

/

Larmet går. 15 skolungdomar sitter i en buss som ligger upp och ned vid sidan av vägen.

Räddningstjänst och ambulans i Härjedalen genomförde en realistisk övning under tisdagen.

Annons

Trafikolyckor är en del av vardagen för de som arbetar inom räddningstjänsten och ambulansen. Allt som oftast är det singelolyckor med personbilar inblandade. Men med tanke på turismen och de många busslasterna som passerar landskapet under högsäsong så är det nästan förvånande att större olyckor inte inträffar oftare.

Senast blåljusfolket fick rycka ut för att reda ut en liknande olyckor var i Ytterhogdal för några år sedan.

– Det är bara en tidfråga innan det händer igen, säger Olle Qvarfordt som representerar både räddningstjänsten och ambulansen och fått vara med om mycket under årens lopp.

Därför genomförde de två kårerna en gemensam övning för att repetera viktiga kunskaper ifall något liknade händer.

– Det handlar om att få rutiner och att samverka, fortsätter Olle Qvarfordt som menar vidare att krävs ett lugnt och metodiskt arbetssätt för att man ska lyckas när det blir större olyckor.

Elever från barn- och fritidsprogrammet på Härjedalens gymnasium fick spela rollerna som skadade personer och räddningspersonalen fick utföra de moment som är viktiga när något allvarlig händer.

Räddningskårerna i Härjedalen har fått lite extra resurser för att klara av de tyngre olyckorna. Tidigare fanns det endast i Östersund och de fick kallas in när något allvarligt hände i Härjedalen.

– Vi kände att det tog lite för lång tid, säger Sven- Erik Svensson, räddningsledare i Härjedalen som uppskattar att man fått några kronor extra för att klara av tunga arbeten.

Mer läsning

Annons