Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen stämmer misstänkt bedragare

Nu har åklagaren väckt åtal mot grundaren av Snowolverine. Han åtalas misstänkt för grovt bedrägeri, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Bland annat kan han ha bluffat länsstyrelsen på 2,5 miljoner kronor.

Annons

Det var för ett år sedan som Ekobrottsmyndigheten gjorde husrannsakan på företaget som utvecklade skotrar i Sveg. Sedan dess har Ekobrottsmyndigheten utrett fallet och i torsdags lämnade åklagaren in stämningsansökan på Attunda tingsrätt i Sollentuna.

Grundaren har enligt åtalet förfalskat fakturor så att företaget fått drygt 2,5 miljoner kronor för mycket i företagsstöd från länsstyrelsen i Jämtland. Stödet har betalats ut i fyra omgångar mellan åren 2007 till 2009. Länsstyrelsen kräver nu tillbaka pengarna i form av skadestånd. Totalt betalade länsstyrelsen ut över 9 miljoner i stöd till företaget. Dessutom beviljade man ett landsbygdslån på 400 000 kronor till företaget.

Grundaren till Snowolverine misstänks även ha gjort sig skyldig till skattebrott mellan åren 2007 och 2008. Han ska enligt åtalet ha undanhållit staten på nästan 1,5 miljoner kronor i obetalda skatter och avgifter. Genom att skicka in oriktiga deklarationer till Skatteverket för företaget Svegs Produktion AB, som Snowolverine senare döptes om till.

Åklagaren yrkar även på att om han ska få näringsförbud i framtiden. Förutom grundaren åtalas ytterligare en man misstänkt för att ha hjälpt till att förfalska fakturorna.
För bara en vecka sedan blev det klart att konkursboet efter Snowolverine köpts upp av ett företag i Lidköping och att det företaget även inlett ett samarbete med den man som nu åtalas misstänkt för en rad ekonomiska brott.

LT har sökt den åtalade men inte lyckats nå honom. 

Mer läsning

Annons