Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen riktar hård kritik mot Fjällsol”Det finns en stor risk för att de boende kan glömmas bort igen”

Länsstyrelsen kritiserar servicehuset Fjällsol och socialnämnden i Härjedalens kommun för stora brister som hotar de boendes säkerhet. Kaos, bristande planering och svag arbetsledning är några ord man använder.

Annons

Efter en tillsyn som Länsstyrelsen gjort på servicehuset Fjällsol den 19 augusti meddelar de att brister i det systematiska kvalitetsarbetet som påtalats vid flera tidigare verksamhetstillsyner inte är åtgärdade.

Situationen har förvärrats och vid tillsynen framkommer en verksamhet som befinner sig i kaos med bristande planering och en svag arbetsledning, skriver länsstyrelsen, Det faktum att en demensenhet glömdes bort en hel förmiddag, har kunnat få allvarliga konsekvenser. De boende lämnades utan tillsyn med svårigheter att ta sig ut, ingen mat eller personlig omvårdnad. Länsstyrelsen bedömning är att det finns stor risk för att de boende på servicehuset kan glömmas bort igen.

Länsstyrelsen riktar därför allvarlig kritik mot socialnämnden.

Länsstyrelsen kommer nu att överväga att meddela om föreläggande om inte socialnämnden vidtar åtgärder för att komma till rätta med bristerna. Socialnämnden måste omgående åtgärda de brister som innebär hot mot de boendes säkerhet. Senast den 2 oktober 2009 ska åtgärderna redovisas.

Vid tillsynen framkom att de boende låses in på natten med medgivande av anhöriga, vilket inte får ske.

I ett enskilt klagomål samt vid tillsynen framkom också att ingen information har getts till anhöriga den närmaste tiden efter händelsen som inträffade den 21 juni 2009, då en demensenhet glömdes bort. Informationen gavs till anhöriga först den 12 augusti 2009 efter att länsstyrelsen varit i kontakt med äldreomsorgsansvarig den 10 augusti 2009.

Ledningen har heller inte samlat personalen för att stödja dem efter det inträffade. Inga ordinarie personalmöten har heller förekommit efter händelsen.

Enligt personalen är det fullt kaos på hela huset och man känner att man inte har stöd från ledningen, skriver länsstyrelsen.

Även i Lex Sarah utredningen framkommer att det finns stora brister i planeringen och att ingen vet vem vikarierna arbetar för. Socialnämnden har vidtagit åtgärder för att förändra sökrutiner för larmen och förändrat dagplaneringen samt infört gemensam rapporttid. Socialnämnden har även planer på att inrätta ett planeringssystem som bygger på handdatorer.

Socialchefen Ivan Hitterdahl har hunnit skumma igenom länsstyrelsens rapport och anser att det är mycket skarp kritik som Fjällsol får.

– Jag kan inte säga så mycket ännu. I första hand ska vi komma in med ett svar till länsstyrelsen om vad vi ska åtgärda och vi har inte hunnit träffas och prata ihop oss än, säger han.

Neddragningarna som ska göras inom äldreomsorgen i Härjedalens kommun påbörjas inom de närmaste veckorna.

Mer läsning

Annons