Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen: Ingen reducering av ren innan förhandlingar prövats

/
  • Härjedalens Markägarförening anser att samebyarna i Härjedalen har alldeles för många renar på alldeles för lite betesmark. Rennäringen kan uppenbarligen inte kontrollera sitt stora renantal, skriver Peter Wagenius, ordförande i Härjedalens Markägareförening i en skrivelse till länsstyrelsen. Men länsstyrelsen vill förhandla innan beslut tas. Foto: Sandra Högman

Härjedalens Markägarförening vill att länsstyrelsen ska reducera antalet renar med hänsyn till tillgänglig betesmark.
– Vi kommer inte att påbörja någon reducering innan vi uttömt möjligheterna till förhandling, säger Kristina Jonsson, ansvarig för rennäringen på Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Annons

Härjedalens Markägarförening begär att Länsstyrelsen i Jämtlands län genomför en översyn av högsta tillåtna renantal för samebyarna i Härjedalen och även genomför en kraftig reducering av antalet renar med hänsyn tagen till tillgänglig betesmark.

– Som grund för vår begäran åberopar vi olaga renbetet under sommaren i västra Härjedalen samt de nu återkommande stora problemen med olaga renbete i mellersta Härjedalen. Rennäringen kan uppenbarligen inte kontrollera sitt stora renantal, skriver Peter Wagenius, ordförande i Härjedalens Markägareförening i en skrivelse till länsstyrelsen.

– Inga förhandlingar om renbetesavtal på privatmark försiggår. Länsstyrelsen har tidigare i maj månad uppmärksammats på det totalförbud för all renförekomst på privatmark som råder, med undantag av de marker som omfattas av avtal eller andra överenskommelser. Länsstyrelsen känner väl till de rådande förhållanden och de sedan fem månader avslutade förhandlingarna. Därför emotser vi ett snabbt agerande från länsstyrelsens sida, skriver Peter Wagenius.

Kristina Jonsson, ansvarig för rennäringen på Länsstyrelsen i Jämtlands län, säger att skrivelsen är en aktion i raden av många.

– Det är många som ringer och tycker att det är ren på fel ställen.

Förhandlingarna pågår och under hösten vill man få fram ett avtal mellan parterna.

– Vi kommer inte att påbörja någon reducering innan vi uttömt möjligheterna till förhandling. Högsta tillåtna renantal är fastställt för varje by och vi kontrollerar att de håller sig inom det, vi har inga skäl till ytterligare reducering av renar, säger hon.

Bollen ligger nu hos samebyarna.

– Vi väntar nu på signaler från samebyarna kring skogsskador och arrendeavgift. Det är parterna som avgör det i slutändan, vi kan bara medla i förhandlingarna, säger Kristina Jonsson.

Mer läsning

Annons