Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen: Alkoholtillståndet borde ha återkallats

Länsstyrelsen kritiserar nu hur Härjedalens kommun och socialnämnden skötte tillsynsärenden på Storön 2007 och 2008.

Annons

LT har tidigare skrivit om tillsynsärenden på serveringen på Storön där åsikterna från kommunen och krögaren gått i sär.

Nu anser länsstyrelsen anser att socialnämnden i Härjedalens kommun har brustit i handläggningen av två tillsynsärenden angående serveringen på Storön. I det ena fallet har nämnden ännu inte fattat beslut. I det andra fallet har nämnden meddelat varning i stället för återkallelse. Om det finns stöd i alkohollagen för beslutet kan starkt ifrågasättas, skriver länsstyrelsen.

Från tillsynsbesöket 28 september 2007 skrev tillsynsmannen i protokollet att följande punkter bör förbättras:

Tillgång till lättlagad mat

Tillgång till lättdrycker

Återhållsamhet vid servering

Ej servering till märkbart påverkade personer

Legitimationskontroll vid försäljning

Så vitt framgår av handlingarna har socialnämnden ännu inte fattat något beslut med anledning av tillsynen. Detta borde ha skett skyndsamt eftersom flera grundläggande bestämmelser i alkohollagen åsidosattes och överträdelse av endast en av dessa kan föranleda återkallelse av serveringstillstånd, skriver länsstyrelsen.

Under det andra tillsynsbesöket 27 juni 2008 iakttogs brister bland annat vad gäller ordning och nykterhet, ålderskontroller samt kassarutiner. Utredaren föreslog i sin utredning att socialnämnden skulle återkalla tillståndet. Men socialnämnden beslöt den 19 augusti 2008 att meddela tillståndshavaren varning. Det särskilda skäl som nämnden ansåg förelåg var att tillståndshavaren stänger anläggningen på Storön och att alkoholserveringen på Lilla hotellet inte visat på brister. Alkohollagen bör tolkas så att verksamheten i en serveringsrörelse är ”odelbar”, varför brister som upptäcks i rörelsen får konsekvenser för hela verksamheten, skriver länsstyrelsen.

Mer läsning

Annons