Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsbor i katastrofområdethar klarat sig helt oskadda

vd för Bergteamet i Boliden AB.

Annons

De två länsbor i från Frösön och Överhogdal som arbetar med schaktborrning intill ett kraftverksbygge beläget ca 25 mil från jordbävningens epicentrum i Chile, är oskadda.

– Vi har från två olika säkra källor hör att de är helt ok och oskadda. Det känns jätteskönt. Nu ska vi försöka på tag på dem personligen, säger Christer Gyllengahm, vd för Bergteamet i Boliden AB.

Under natten mot lördag skakades Chile, 03.34 lokal tid, 07.34 svensk tid, av en kraftig jordbävning. Skalvet, 8,8 på Richterskalan, hade sitt epicentrum under havsytan cirka 90 kilometer från staden Concepcion. Enligt många rapporter har flera byggnader, vägar och broar rasat samman och många befaras vara begravda i rasmassorna. Samtidigt kapades el- och telefonledningar och flera allvarliga bränder bröt ut. Den officiella siffran har nu passerat 300 döda.

Enligt UD befinner sig omkring 500–600 registrerade svenskar i Chile, inga uppgifter på döda eller skadade svenskar finns än så länge. Personalen vid den svenska ambassaden arbetar tillfälligt från den danska ambassaden då denna inte påverkats lika mycket av jordbävningen.

Flygplatsen i Santiago väntas vara stängd för kommersiell trafik i minst tre dagar. El och telefoner har påverkats i landet och det är tidvis mycket svårt att ringa till Chile och även stora svårigheter att ringa inom landet, enligt UD är det bättre att sms:a.

Företaget Bergteamet i Boliden AB har under en tid tillbaka arbetat med att borra vertikala schakt intill ett kraftverksbygge ungefär 25 mil från jordbävningens epicentrum. Efter skalven lyckades inte företagsledningen att nå sina medarbetare, men under söndagsmorgonen fick man äntligen positiva nyheter från den lokala ledningen per mejl.

– Varken mobilnätet eller det fasta nätet har fungerat, vi har ringt och ringt hela dagen i går. Dessutom är många chilenare i Sverige som ringer och letar efter familj och vänner, säger Christer Gyllengahm.

Enligt Christer Gyllengahm är kraftverksbygget är inte alls påverkat då det ligger en bra bit upp i bergen. Mitt i kaoset flydde mer än 200 fångar i staden Chillán när en mur rasade ihop i lördagens kraftiga jordskalv i Chile. En fångvaktare skadades allvarligt av fallande rasmassor. Totalt tog sig 269 fångar ur fängelset, enligt tidningen La Tercera på nätet. 60 av dem kunde dock fångas in igen. 600 fångar i fängelset har överförts till ett fängelse i staden Concepción, enligt TT-AFP.

Skalvet är det i särklass kraftigaste i världen i år, mycket starkare än jordbävningen i Haiti i januari. Tidigare i år har bara tre skalv med magnitud 7,0 eller högre registrerats i världen.

Bruce Presgrave vid USGS säger till Sky News att skalvet är mycket starkare än det i Haiti, men att det inträffat i ett land som inte är lika tättbefolkat.

– Jordbävningar av den här storleken kan orsaka betydande skador över stora områden, konstaterar han dock.

Mer läsning

Annons