Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långsam manifestation mot rovdjurspolitiken

/
  • Leif Joelsson och Annica Trygg är villiga att manifestera tills de får igenom sina mål. – Nästa gång kanske vi blir hundra fordon, säger Leif Joelsson.

I söndags gick en manifestation i traktorfart från Sveg till Noppikoski mot rovdjurspolitiken. Demonstranterna vill att Härjedalens kommun ska vara helt vargfri, och att varg endast ska finnas bakom inhägnader i djurparker.

Annons

– Vi vill ha noll frilevande vargar i Sverige, säger Annica Trygg.

Det är nätverket Slå näven i bordet, med stöd av en rad andra organisationer, som anordnat så kallade traktormanifestationer över hela landet. Ett 30-tal bilar från Sveg körde i traktorhastighet till Noppikoski där de mötte upp demonstranter från Orsa.

Leif Joelsson och Annica Trygg, som deltog i manifestationen, hade väntat sig arga medtrafikanter men fick i huvudsak positiva reaktioner. Många anslöt sig till kön, som var över en mil lång, istället för att köra om.

– Vi trodde att vi skulle få fingret men fick tummen upp, säger Leif Joelsson.

Nätverket har inspirerats av liknande manifestationer i Frankrike, där man ofta manifesterar på det här sättet. Resan på drygt sju mil tog ekipagen 3,5 timme att köra.

Med den låga hastigheten och sina plakat på bilarna ville de väcka uppmärksamhet för sin sak. I manifestationen fanns folk från stora delar av Härjedalen i åldrarna 20-80 år.

– Folk ska få upp ögonen, säger Annica Trygg.

Leif Joelsson och Annica Trygg anser att vargen orsakar mest problem av rovdjuren.

Annica Trygg är aktiv inom Naturdemokraterna, ett enfrågeparti med målet att komma in i riksdagen för att jobba för sin nollvision i vargfrågan.

– Vargen ställer till så mycket illa för så många, säger Annica Trygg.

Förutom att vargen inte ska finnas vilt vill demonstranterna minska bestånden av björn, lodjur och järv.

Mer läsning

Annons