Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långa fängelsestraff för härjedalingar som hade knarkfabrik

/

Det blev långa fängelsestraff för fem härjedalingar som odlat 12 kilo knark i ett hus i Västerbotten. Två döms till tre år fängelse, en till två års fängelse och resterande två döms till 10 månaders fängelse.

Annons

Det var i mars förra året som tre härjedalingar köpte ett hus i Västerbotten. En tid efter köpet började grannarna reagera på att det körde bilar till huset nattetid och att en konstig lukt spreds från huset. De kontaktade polisen som gjorde en husrannsakan. Det visade sig att bostadshuset hade förvandlats till en knarkfabrik, totalt hittade polisen 12 kilo cannabis. På hela övervåningen och i delar av källarutrymmet odlades cannabis. Snabbt kunde fem personer häktas. Dessa fem döms nu till kännbara fängelsestraff.

En av männen, en 23-årig man från en liten ort i Härjedalen, pekades av åklagaren ut som huvudman i rätten. Hans advokat däremot menade att mannen bara odlat cannabis för eget bruk. Rätten gick på åklagarens linje och anser att odlingen skett under organiserade former och inte varit för eget bruk. Därför döms mannen till tre års fängelse. Han döms även för brott mot alkohollagen eftersom 55 liter mäsk hittades i huset och i hans bostad i Härjedalen hittades två destillationsapparater som mannen inte hade tillstånd att förvara i sitt hem.

Även en 45-årig man från Härjedalen döms till tre års fängelse. Han pekar ut sin 23-årige vän som ägare av huset i Västerbotten. Han sa under rättegången att han och hans fru köpt huset till vännen. Tingsrätten anser dock att han också var en av hjärnorna bakom odlingen. Hans fru däremot som stod på köpkontraktet till huset döms till tio månaders fängelse, för medhjälp till grovt narkotikabrott. Lycksele tingsrätt anser att det inte går att fastställa med säkerhet att hon visste att huset skulle användas till knarkfabrik när hon köpte huset. Men fastställer att hon hjälpt männen att odla cannabis medan hon bodde i huset.

Ytterligare en 30-årig man från Härjedalen döms till 10 månaders fängelse för medhjälp till grovt narkotikabrott. Eftersom han fraktat odlingshjälpmedel till huset. En femte härjedaling ska avtjäna två års fängelse för att ha odlat narkotika i huset. Han har även gjort sig skyldig till narkotikabrott, då polisen fann en liten mängd narkotika i hans bostad i Härjedalen.

I huset hittades även ett vapen, men åklagaren har inte kunnat bevisa vem av dem som ägde vapnet. Vid polisens husrannsakan togs huset i beslag av och härjedalingarna kommer inte att få tillbaka rätten till huset eftersom det anses vara ett hjälpmedel till brottet.

Mer läsning

Annons