Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarlinjen ingen lett match för Petra

/
  • Petra Hammarberg ska lämna Härjedalen under de närmaste sex åren för att nå läkardrömmen. Utbildningen sker i Riga, Lettland.”Som tur är det nära hem”, säger Petra. Foto: Håkan Degselius

Efter nyår väntar en drygt sex år lång utmaning för Petra Hammarberg när hon börjar läkarlinjen i Riga, Lettland.

– Tanken är att jag ska jobba i Sveg när jag fått lite erfarenhet, säger Lillhärdalstjejen.

Annons

Läkarbristen i Härjedalen har varit ett ständigt tema under många år. Men med hårt arbete och lite tur så får vi kanske se ett nytt ansikte i korridorerna om drygt sex år. Då har förhoppningsvis Petra Hammarberg genomfört sina läkarstudier.

Men det blir inte på hemmaplan.

Hon väljer istället att läsa på andra sidan Östersjön. Orsaken är enkel. Det finns alldeles för få platser på de svenska läkarlinjerna och därmed är det också svårt att komma in.

– Jag vill inte vänta för länge, säger Petra, 22 år, som liksom många andra svenskar väljer att studera utomlands för att nå läkardrömmen.

Hade hon studerat på någon läkarlinje i hemlandet så hade utbildningen varit kostnadsfri. Nu får hon ta höga studielån för att kunna finansiera utbildningen som kostar en bra slant.

Petra ser inte det som något stort problem utan som en investering inför framtiden som förhoppningsvis kan medföra att läkarbristen i Härjedalens på sikt förbättras.

– Det är nog värt det i längden, nu får jag göra det jag vill göra.

Att bli läkare var inte förstahandsvalet i hennes liv. Hon utbildade sig på medialinjen i Östersund och det fanns drömmar om att jobba i den branschen. Men valet blev till slut att läsa till läkare.

– Jag har alltid tyckt att det varit spännande, säger Petra, som efter sina gymnasiestudier fått läsa en massa extrakurser för att klara kriterierna för att gå läkarlinjen.

Väl på plats i Lettlands huvudstad Riga väntar många tuffa terminer där all undervisning sker på engelska men man får även lära sig landets språk så att man kan göra praktik ute i samhället.

– Jag vet kanske inte vad jag gett mig in på. Det lär vara svårt och sedan är det hårda krav från skolan med utsållning i början med många oväntade tentor.

Hon har även blivit varnad för att hon kommer att få möta en annan kultur och en annan standard när det gäller många saker som vi tar för givet.

– Men det viktiga är ju att utbildningen håller hög nivå, säger en förhoppningsfull Petra Hammarberg

Mer läsning

Annons