Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läget bra för hållbar utveckling i fjällen

Arbetet för en fjällanpassad hållbar lokal och regional utveckling fortsätter i Västra Härjedalen och Tillväxtverket redovisar nu en lägesrapport om projektet.

Annons

Tillväxtverket, före detta Glesbygdsverket redovisar en lägesrapport för regeringsuppdraget om fjällanpassad hållbar lokal och regional utveckling. Lägesrapporten beskriver bland annat vilka aktiviteter som har genomförts fram tills nu samt det fortsatta arbetet inom uppdraget. Slutrapport ska lämnas i juni 2010.

I västra Härjedalen har man sedan mitten av 1990-talet arbetat med markanvändningsfrågor och översiktsplanering i fjällområden. Projektet FjällAgendan i mitten av 1990-talet ifrågasatte om fjällen användes på ett uthålligt och miljömässigt riktigt sätt.

Det viktigaste resultatet från FjällAgendaarbetet bedömdes på sikt vara den konstruktiva dialog som påbörjats mellan de olika intressena i bygden – markägare, samebyar, turistnäringen, naturvårdare, skoterklubbar, kommun och länsstyrelse – samt att man allmänt blivit mer medveten om begreppet hållbar utveckling. Processen visade även på kopplingen mellan hållbar utveckling och arbetstillfällen i bygden.

Som ett följdprojekt på FjällAgendaarbetet bedrevs 2000-2001 projektet Hållbar utveckling i Funäsdalsfjälllen – På skoter i Funäsdalsfjällen.

Arbetet i FjällAgendan och Skoterprojektet har under hell 2000-talet ”givit ringar på vattnet”. Härjedalens kommun gjorde tidigt en fördjupad översiktsplan för vindkraft i västra delen av kommunen. Nu arbetas det med en fördjupad översiktsplan för vindkraft i östra delen av kommunen.

I Funäsdalen har arbetet fortsatt i FjällAgendans anda, med till exempel ”Sommarfjäll” och en plan för ”Destination Funäsdalsfjällen”. Tidigare processer utgör input i arbetet med nya översiktsplaner i Funäsdalen och Tänndalen.

Mer läsning

Annons