Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungsörn satte sex sylvassa klor i Tonys keps

/
  • Tony Dahl hann knappt sätta sig på passet när kungsörnen anföll honom och satte klorna i kepsen. ”Man fick upp pulsen när det hände”, säger Tony som under fjolårets jakt råkade kliva på en björn.  Foto: Håkan Degselius

Lugn och ro på älgpasset blev det inte för Tony Dahl. Han hann knappt sätta sig ned när en stor kungsörn anföll honom bakifrån. – Jag trodde först att det var en björn, säger Tony som klarade sig utan några större skador.

Annons

Älgen är ju det vanliga bytesdjuret under jakten. Men under tisdagsmorgonen blev Tony Dahl det utvalda bytet när en stor kungsörn beslutat sig för att fånga honom i flykten.

Tony satte sig på sitt pass vid sextiden på morgonen, inte långt från Mölingdalsvallen, 25 km söder om Lillhärdal, och det hann bara gå någon minut innan han blev attackerad bakifrån.

– Jag var svettig och lyfte på kepsen så small det bara, säger Tony fick sig en rejäl kyss av kungsörnen som svepte förbi honom i morgondiset.

Tony föll av sin stol och stolen gick i småbitar.

Han blev av naturliga skäl mycket överraskad av angreppet och tog sig för huvudet för att skydda sig på något vis, för han hade inte en aning om vad som hade hänt.

– Jag trodde först att det var en björn, fortsätter Tony som med darriga händer försökte kontakta de övriga medlemmarna i jaktlaget som först inte trodde på hans minst sagt otroliga jaktupplevelse.

Men bevisen är tydliga att det verkligen var en kungsörn som attackerat honom.

– Man kan se att det är sex klor i kepsen, säger Tony vidare.

Förutom den omedelbara chocken klarade han sig utan några större skador. Han blev röd om kinden men som tur var klarade sig ögonen från örnens sylvassa klor.

– Men det känns som om jag har tinnitus för det piper i öronen.

Mer läsning

Annons