Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturell klimatafton med viktigt budskap

/
  • Anna Erlandsson förklarar vad hon har ritat under kvällen. Foto: Carin Selldén
  • Andreas Gyllenhammar intar rollen som filosof och ställer frågor om det moraliska ansvaret för vår jord-Foto: Carin Selldén
  • Åsa Okutani sjöng vackert för den fåtaliga publiken.  Foto: Carin Selldén

Visste du att trädgränsen i fjällen flyttas en meter och att vi förlorar en vinterdag i Jämtland varje år? Djur som börjar på fjäll-, alpin-, och snö-, är utrotningshotade. Och detta för att vi utnyttjar för mycket av jordens resurser.

Annons

– Det är vetenskapligt bevisat att grejer inte gör oss lyckliga, ändå är det på det vi spenderar en stor del av jordens energi, säger Andreas Gyllenhammar, som om några veckor kommer vara med på klimattoppmötet Cop 15 i Köpenhamn och blogga därifrån.

Alla har vi ett ansvar och att vi måste göra något nu. Det gäller inte bara Kina och USA utan även här i Jämtlands län lever vi som om vi har två jordklot. Detta ville föreställningen RE-ACT! förmedla under tisdagskvällen. För att göra frågor om miljö och hållbar utveckling roligare blandade de in musik, teckning, filosofi och sång och budskapet blev mer levande och lättare att ta till sig.

I och med att Naturskyddsföreningen fyller 100 år gör man fem föreställningar av RE-ACT! – med förnuft och känsla, i samarbete med Birka folkhögskola, länsstyrelsen och Estrad Norr. Det som från början skulle bli en föreläsning om miljön, blev en föreställning om miljöfakta varvat med kultur. I sju akter följer den kulturella klimataftonen – Remember, Reengage, Reduce, Recycle, Respect och Re-act!

Ann-Kristin Holmberg, ordförande i länsförbundet Naturskyddsföreningen Jämtland Härjedalen presenterade ensemblen som bestod av miljöforskare Andreas Gyllenhammar, Åsa Okutani, musikerna Roy Okutani (var ej med under kvällen) och tecknaren Anna Erlandsson.

Efter att ha spelat inför 130 personer på Färgfabriken i Östersund, kom bara sju personer till Folkets hus under tisdagskvällen.

Mer läsning

Annons