Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krig runt om i hela länet – när Hemvärnet övar

/

Under helgen hade Härjedalens hemvärnskompani övningar i Sveg för 40-talet hemvärnssoldater. På lördag förmiddag var man på Fortum och på eftermiddagen ute i Bredflon utanför Sveg.

Annons

Runt om i länet hade Hemvärnet i helgen övningar för sina kompanier.

I Bredflon, någon kilometer ut i skogen utanför Sveg, står Kenneth Lundh och slevar upp Chili con carne åt sina hungriga lunchgäster.

Kenneth har jobbat inom hemvärnets kokverksamhet under 15 år. Härjedalens hemvärn är det enda kompaniet i Jämtlands län som har ett eget kok, och här är man sex personer som förser sina soldater med mat.

– Men det behövs fler i koket. Vi får även uppdrag på andra ställen i länet där de inte har några kockar, säger han.

Vid övningar används stora dunkar med tusentals liter vatten, för matlagning, hygien och disk.

– Vi har inget rinnande vatten här ute på Bredflon, men de ska dra vatten hit, säger han.

Sven Matsson, överstelöjtnant och befälhavare för Fältjägargrupp är med under dagen. Bland annat håller han ett fördrag om läget inom Hemvärnet i länet, Sverige och även hur försvaret ser ut internationellt.

– Hemvärnet i Sverige har medvind. Det ser positivt ut i år om man jämför med i fjol. Det är även en ljusning i omvärlden med mer samarbete internationellt, säger han.

I Sverige finns det 60 hemvärnsbataljoner med totalt mer än 30 000 hemvärnssoldater. Förra året stödde Hemvärnet det civila samhället med cirka 77 000 mantimmar. Detta i form av insatser såsom eftersök, brandbekämpning och översvämningar.

För att bli hemvärnssoldat krävs att man gör militärtjänst eller så kan man utbildas via frivilliga organisationer som hemvärnet har avtal med. Om man är mellan 18-30 år kan man på vissa orter genomgå militär utbildning direkt till hemvärnet. Under 2010 kommer 40 soldater utbildas i Östersund.

Anders Ericsson, löjtnant och instruktör, håller i en sjukvårdnadsövning för en grupp. En soldat blir skadad, skjuten i benet. Vad gör man då?

Gruppen övar med Simfire vilket fungerar så att när man träffar i närheten av eller på kroppen så piper det. Om det är ett pip som betyder att man är träffad är det bara att slänga sig på marken.

Anders Ericsson visar hur man använder ett avsnörande förband och deltagarna får pröva på varandra.

– Detta använder man i militär akutsjukvård när det gäller att rädda liv framför lem. Efter statistik som förts i Afghanistan och Irak har man sett att den vanligaste orsaken till att soldater dör, är förblödning. Kroppen måste ha blod för att andas, säger han.

Mer läsning

Annons