Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kråik om renbetet: Lennart Olsson tummar på sanningen

Nu svarar Anders Kråik, en av samebyarnas förhandlare med markägarna, på Lennart Olssons uttalande om renbetesförhandlingarna. Bland annat menade Olsson, som är markägarföreningens ordförande, att samebyarna hade frånträtt förhandlingarna och att dessa är avslutade.

Annons

– Nu är det så, att tvärt emot av vad Lennart Olsson hävdar så var förhandlingsgruppen för markägarna, samebyarna och länsstyrelsen överens om hur de fortsatta förhandlingarna skulle fortskrida i slutet av 2007, säger Anders Kråik.

– Utifrån den överenskomna handlingsplanen har Mittådalens samt Handölsdalens samebyar med hjälp av Skogsstyrelsen tagit fram ett omfattande kartmaterial. Syftet var att se vilka fastigheter och dess belägenhet, som omfattas av domen. Arbetet utifrån överenskommelsen har dock inte varit till någon nytta eftersom förutsättningarna utan vår vetskap har förändrats, hävdar han.

Kråik säger vidare, att om inga framsteg i förhandlingarna gjorts vid tillfället för mötet så skulle de av regeringen avsatta 15 miljoner kr för täckande av retroaktiv ersättning till markägarna riskerat att efter årsskiftet 2007 gå tillbaka in i statsbudgeten.

– Men genom handlingsplanen gavs det hopp om att ett avtal kunde komma till stånd. Ett avtal som i första hand omfattade de fastighetsägare som hade en laga dom.

– Från samebyarnas sida har vi inte haft för avsikt att frånträda förhandlingarna. Den tolkningen bygger på sin egen illvilliga orimlighet från Lennart Olsson, hävdar Anders Kråik.

– Tvärtom är vi angelägna att via avtal få till stånd fungerande sammanhängande marker för renbete. Men det är klart, har man en laga dom så kan man ju tumma på sanningen, styra och ställa som man vill.

– I den strategin ingår väl att att skylla på allt elände på samebyarna utan att bekymra sig det minsta om att hålla ingångna överenskommelser.

– Med en sådan nyckfull hållning är det en omöjlighet för samebyarna att få till stånd avtal även hur gärna vi från samebyarna vill det, säger Anders Kråik.

Mer läsning

Annons