Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftbolag till kunder: Spara på el

Elbolaget Fyrfasen uppmanar sina kunder att spara på elen under köldknäppen som råder.

– Det här kostar miljonbelopp, säger Sten Olov Salomonsson.

Annons

Det biter ordentligt i kinderna under den rådande köldknäppen men det biter även ordentligt i plånboken för de som levererar och konsumerar el.

Därför har Fyrfasen uppmanat sina kunder att försöka minska ned sin förbrukning under de kallaste dagarna.

Ett något ovanligt beslut.

– Många är irriterade men många andra har förståelse för det, speciellt de som betalar börspris har lättare att spara, säger Sten-Olov Salomonsson, vd vid Härjeåns Kraft AB som äger 80 procent av Fyrfasen Energi AB.

Och det är stora pengar det handlar om när man betalar börspris. Under de värsta dagarna har priset per kilowattimme hamnat över 14 kronor vid exempelvis middagstid då förbrukningen är som störst.

– Det här drabbar både oss och våra kunder vi måste ju köpa in el och det här handlar om miljonbelopp varje veckan, fortsätter Salomonsson som trots att det producerar mycket el i Härjedalen inte klarar av det som förbrukas.

– Vi får väl hoppas att kylan ger mig sig och att kärnkraften startar sin produktion igen, säger Sten Olov Salomonsson som kan glädja sig åt att två kärnkraftverk har startat upp under december och kommer under de närmaste veckorna att komma upp till full produktion enligt Forsmarks och Oskarshamns prognoser. Vattenfalls två reaktorer i Ringhals som är ur drift sedan våren 2009 ska startas i början av februari.

Mer läsning

Annons