Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Körde 22 mil för att hjälpa polisen ta fast en misstänkt skotertjuv

/
  • Trots att han inte visste hur farlig tjuven var eller om han var beväpnad tvekade inte Rasmus Busk att följa efter den misstänkta skotertjuven. Totalt körde han 22 mil för att hjälpa polisen att gripa en misstänkt skotertjuv. Foto: Emma Granberg

Totalt körde Rasmus Busk och hans kompis 22 mil för att hjälpa polisen att ta fast en skotertjuv. Det som låter som hämtat ur en film, hände i skogarna kring Lillhärdal för snart två veckor sedan.

– Vi hade aldrig tagit fast den misstänkte skotertjuven om inte allmänheten ryckt in säger, Jonas Daunfeldt på Svegspolisen.

Annons

Det var onsdag kväll, klockan var kvart i elva och 18-årige Rasmus Busk i Lillhärdal, hade varit hos en kompis och var på väg hem, då han körde förbi Åsen. Där var full uppståndelse.

På platsen fanns en skoterägare som hittat sin skoter som blivit stulen samma morgon. Men den misstänkte tjuven hade smitit från platsen. Polisen och flera privatpersoner försökte hjälpa till i jakten efter tjuven. Rasmus Busk tvekade aldrig att ge sig in i dramatiken.

– Nä, då tänkte man bara att man ville ta fast den som tagit skotern, säger han.

En man pekade ut en färdriktning, mot var han sa sig ha sett en kille som han trodde var inblandad i stölden åkt.

Men Rasmus blev på direkten tveksam och tänkte att den personen hjälpte tjuven. Trots det åkte han mot det hållet mannen pekade ut men bara för att hämta upp sin kompis i Lillhärdal. Sedan åkte de andra hållet runt Orrmosjön mot Orsa. När Vägarna kring Orrmosjön gick ihop såg Rasmus Busk en bil som han förstod att den misstänkta skotertjuven färdades i. Rasmus Busk och hans kompis följde efter bilen mot Älvdalen och höll kontakten med polisen som tyckte att de skulle fortsätta. Två mil från Orsa mötte de Dalapolisen som lovade att ta över jakten men i höjd med Noppikoski hade polisen stannat och valde att återvända mot Orsa.

Så Rasmus Busk tog åter igen upp jakten och en stund senare fick Rasmus Busk veta från Svegspolisen att de tagit fast en person på Byvallen i Sveg. Personen greps och förhördes men släpptes senare.

Nu fick Rasmus Busk aldrig närkontakt med tjuven och själv vet han inte vad han skulle ha gjort om han hunnit ikapp bilen han jagade.

– Då var det så mycket adrenalin som pumpade men visst var jag rädd också man vet ju aldrig vad som skulle kunna hända om vi fått stopp på bilen, säger Rasmus Busk.

Enligt polisen är det svårt att veta var gränsen går för när det är farligt för privatpersoner att gripa in.

– Vi är beroende av allmänhets tips så självklart ska man ringa och berätta allt man ser men ibland kanske det räcker. Eftersom privatpersoner kanske inte vet när de ska avbryta och inte har samma kunskaper som polisen, säger Jonas Daunfeldt.

Men i det här fallet var det tack vare Rasmus Busk och andra privatpersoner som polisen kunde ta fast skotertjuven.

– Vi hade aldrig tagit fast den misstänka skotertjuven om inte allmänheten ryckt in, säger Jonas Daunfeldt på Svegspolisen.

Rasmus Busk är inte avskräckt av händelsen.

– Jag skulle inte tveka att ingripa igen, säger han.

Mer läsning

Annons