Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsulten: Kompetensen bredare inom Räddningstjänstförbundet

– Det lutar åt att jag kommer att lägga ett förslag att Härjedalens räddningstjänst ska ansluta sig till länets Räddningstjänstförbund.

Det säger Jan Kallin, den konsult som kommunen anlitat för att se över hela kommunens organisation.

Annons

– Huvudanledningen till att jag tänker i de banorna är att det finns en bredare kompetens inom alla räddningstjänstens områden i Räddningstjänstförbundet, till exempelvis inom tillsynsområdet.

Jan Kallin säger att han så här långt har pratat med tre deltidsanställda inom räddningstjänsten varav en var helt emot ett samgående med Räddningstjänstförbundet medan de två andra inte var helt avvisande.

– Att det skulle bli några besparingar genom att ingå i Räddningstjänstförbundet tror jag inte på, men heller inte att kostnaderna skulle öka.

I början av april är Jan Kallin redo att lägga fram ett förslag beträffande räddningstjänstens framtid.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Lars Bygdén tycker att man inom räddningstjänsten ska ha is i magen eftersom det ännu inte finns några förslag i frågan.

– Klart är ju, säger Bygdén, att vi i Härjedalen behöver samverka med andra kommuner i framtiden, bland annat har jag kontakter med Bergs kommun i olika frågor.

Han tycker att man i utredningen om den kommunala organisationen borde ägna stor vikt vid demografifrågan där kompetensförsörjningen är mycket viktig. Liksom att man inte får glömma politikernas inflytande och möjligheter.

Mer läsning

Annons