Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kompetenskrav saknas på näringslivskontoret

Vem som helst verkar kunna få jobb på Härjedalens näringslivskontor. Där ställs nämligen inga kompetenskrav.

Annons

Enligt kommunchefen Inger Lagerquist finns det inga formulerade kompetenskrav för tjänsterna på näringslivskontoret. Därför kräver kommunledningskontoret att organisationen ses över.

– Det finns ingen uttalad kravprofil. Det märks på de som jobbar och har jobbat där att det är väldigt spretigt, säger Inger Lagerquist.

Hon kommer att presentera ett förslag på kommunledningsutskottets möte på onsdag.

– Mitt förslag är att de som jobbar med näringslivsutveckling i kommunen för det första ska ha erfarenhet från det privata näringslivet. Sedan tycker jag även att de ska ha högskolekompetens, säger hon.

Är det många som inte har den kompetensen?

– Några har det och några inte.

Men trots att vissa saknar den kompetens kommunledningen efterfrågar är det inte aktuellt att varsla personal. Däremot kan de bli en omfördelning av arbetsuppgifter.

– Vi kommer inte att sparka någon men jag vill ha en tydlighet. Det finns flera tjänster och alla behöver inte ha den kompetensen, men vi måste bestämma vilka kravprofiler som ska finnas på de olika tjänsterna, säger Inger Lagerquist.

Har du fått några reaktioner från näringslivskontoret?

– Nej, det har jag inte. Jag tror inte att det blir några problem.

Kommunledningskontoret har även jobbat fram ett förslag till en näringspolitisk strategi, något som inte heller finns i dag. Enligt Inger Lagerquist handlar det om vilka övergripande mål kommunen ska ha och vilka aktiviteter de ska satsa på.

Fokus ligger framför allt på nyetableringar, företagsutveckling och inflyttning.

– Det är inte så mycket nytt. Men vi sätter på pränt vad vi ska jobba med och vad vi ska kommunicera ut till intressenterna i kommunen, så att de vet vilka förväntningar de kan ha på näringslivskontoret, säger hon.

Mer läsning

Annons