Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommuntjänsteman ringde sexnummer från jobbet

Under 2007 ringde en tjänsteman på Härjedalens kommun till betal- och sexnummer från sin tjänstemobil under nätterna. Det kostade skattebetalarna drygt 15 000 kronor.

Annons

Härjedalens kommun tillhandahåller sina tjänstemän och politiker cirka 250 tjänstemobiler. Under 2007 och 2008 använde en av tjänstemännen – en mellanchef på en förvaltning på kommunen – sin tjänstemobil och ringde till betal- och sexnummer för en summa på drygt 15 000 kronor.

Förvaltningschefen slog larm när denne märkte att telefonräkningarna skenade i väg och begärde ut specificerade räkningar och fick då reda på vilka nummer tjänstemannen hade ringt.

Tjänstemannen fick en erinran och blev tvingad att betala tillbaka en summa.

Gottfrid Jonsson, nuvarande kommunalråd på Härjedalens kommun, är inte så insatt i historien, och har svårt att säga om tjänstemannen fick rätt åtgärd.

– Det är jättetrist att sådana här saker händer. Det är bedrövligt, säger han.

Hur har ni koll på hur kommunens tjänstetelefoner används?

– Vi har en IT-avdelning som går igenom det här med jämna mellanrum. Det är även ett personligt ansvar man har. Varje medarbetare på kommunen skriver under en telefon- och IT-policy som man måste följa. Sen förstår jag inte hur man ens kan tänka tanken att använda tjänstemobilen till sånt här, säger Gottfrid Jonsson.

Lennart Olsson, som var kommunalråd då händelsen skedde blev informerad av förvaltningschefen.

– Jag kan tycka att åtgärden var lite för lindrig, men jag litar på att förvaltningen följer de lagar och förordningar som finns, säger han.

– I den tjänsteställning som personen har är det ju hemskt och förfärligt, inte bara att personen använder tjänstetelefonen, utan rent allmänt är det väldigt oroväckande, säger Lennart Olsson.

Mer läsning

Annons