Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vill ändra bolagsordningen i Härjegårdar

/

Kommunledningen vill kunna pytsa in mer pengar i det hårt skuldsatta Härjegårdar i framtiden. Därför föreslår de att bolagsordningen ändras.

Annons

Flera nyemissioner har gjorts under 2008 och 2010 i det helt kommunalägda fastighetsbolaget. Senast i höstas sköt kommunen in 50 miljoner i Härjegårdar som därmed nått taket för tillåtet aktiekapital.

Enligt nuvarande bolagsordning får aktiekapitalet högst uppgå till tio miljoner kronor och högst 100 000 aktier. Kommunledningen föreslår därför att det ändras till högst 20 miljoner och max 200 000 aktier. Ärendet ska upp kommunfullmäktige.

Härjegårdar har skulder på 360-370 miljoner. Bolagets vd Hans Svensson har tidigare sagt att kan bli tufft ekonomiskt om räntorna höjs. Det var orsaken till att de ville höja hyrorna med sju procent från årsskiftet. Men efter förhandlingar blev det bara en höjning på cirka tre procent.

– Vi gjorde en kalkyl för att visa hur mycket vi behöver för att det ska vara riktigt säkert att vi går i hamn. Det vet vi inte om vi gör nu. Men vi är nöjda med uppgörelsen, annars hade vi inte klappat igenom den, sade Hans Svensson efter hyresförhandlingarna.

Mer läsning

Annons