Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen slår ett slag för egen elproduktion

Under våren bedriver Härjedalens kommun en kampanj för att få vanliga hushåll att producera egen el. Kampanjen inleds med en informationsträff på tisdagskvällen i Hede.

Annons

– Vi vill informera vilka möjligheter det finns för hushållen att bli mindre beroende av el, berättar Ann-Kristin Olofsson, energirådgivare hos Härjedalens kommun.

Bland möjligheterna som presenteras finns allt från gasproduktion till solceller.

– Den som har ett jordbruk med 70 kor kan enkelt producera gas som i sin tur ger el för att försörja såväl jordbruksverksamheten som fastigheten, säger Olofsson.

För de allra flesta är det dock enklast med solceller vilket kan vara en bra investering med de förutsättningar som finns.

– Här i södra Norrland ger en kvadratmeter solceller cirka 1 000 kilowattimmar per år. Den normala förbrukningen av hushållsel i en villa ligger på omkring 5-6 000 kilowattimmar varje år. Investeringskostnaden per kvadratmeter ligger för närvarande på cirka 20-25 000 kronor.

Ann-Kristin Olofsson berättar att det redan finns fastigheter som är självförsörjande när det gäller el, även i Härjedalen.

– Problemet är ofta lagringen eftersom det inte finns batterier med någon våldsam lagringskapacitet. Det går även att koppla in sitt solcellsystem på det vanliga elnätet, då kan man sälja el som produceras och inte används för att sedan avräkna denna när man använder elen, berättar Olofsson och säger att man alltid måste kontakta elnätsägaren innan några installationer görs.

När det gäller solceller finns fortfarande möjligheter att få bidrag för investeringen.

– Just nu är bidraget på 35 procent av investeringen men den budget som finns är övertecknad. Jag rekommenderar ändå de som gör investeringen att söka bidraget, säger Ann-Kristin Olofsson som tillägger att ROT-avdrag kan göras för arbetskostnaden men det förutsätter att inget bidrag betalats ut.

Mer läsning

Annons