Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen godkänner lyxigt svartbygge

/
  • Huset har två lägenheter på sammanlagt 385 kvadratmeter, totalt 10 rum, varav 7 sovrum med 22 bäddar. På bottenvåningen finns ett 54 kvadratmeter stort spa med relaxavdelning, bastu och minipool.

Härjedalens kommun vill nu ha ett avslut i affären om det omdebatterade lyxbygget vid Skalsterassen på Vemdalsskalet.

– Förslaget till nämnden är att vi kommer att godkänna bygget, säger myndighetsnämndens ordförande Lars-Gunnar Nordlander (s).

Annons

Kommunen kovänder i turerna kring det omdebatterade bygget på Skalsterrassen. Processen har pågått sedan mars 2007 då grannarna slog larm. Huset, som har två lägenheter på sammanlagt 385 kvadratmeter, 10 rum, varav 7 sovrum med 22 bäddar, fick en våning för mycket och blev för högt. Dessutom klämde byggherren till med en bottenvåning på 54 kvadratmeter med spa med relaxavdelning, bastu och minipool.

Grannarna menade att bygget stred mot gällande detaljplan och kommunens tjänstemän kunde även vid besiktning konstatera att inte mycket stämde med beviljat bygglov.

”Vi måste sätta ner foten och visa att man inte får bygga hur som helst”, sa dåvarande miljö- och byggordföranden, Gottfrid Jonsson (S).

Efter det har han hunnit bli kommunalråd men turerna kring huset har rullat vidare. Trots vitesföreläggande har det färdigställts och hyrts ut för fullt. Huset fanns även till salu hos en Stockholmsmäklare för 10 miljoner kronor.

– Egentligen förstår jag inte vad kommunen sysslar med. Regler och förordningar ska följas, sa en av grannarna.

Kommunen har hotat med vite i två omgångar utan resultat. Jurister har varit inkopplade och det senaste budet var att man ville ha in ett förslag hur bygget skulle åtgärdas. Byggherren ordnade detta med att fylla upp med jordmassor vilket innebar att den nedre våningen skymdes.

Något som varken grannar eller kommunens kontrollanter då gillade. Nu vill kommunen få ett avslut och myndighetsnämnden föreslås att godkänna bygget vid nästa möte.

– Jag tycker personligen att lösningen inte är bra, men antagligen kommer de åtgärder som gjorts vara tillräckligt om det blir ett överklagande, säger Lars-Gunnar Nordlander.

* Ger det här inte signaler att man får bygga hur man vill i Härjedalen?

– Jag kan ha en viss förståelse att någon kan tycka så, men så är det inte. Ärendet är komplicerat och jag kan konstatera att vi lärt oss mycket under den här processen som dessutom tagit orimlig lång tid.

Mer läsning

Annons