Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen byter åsikt: E45 kan gå utanför Sveg

/
  • Härjedalens kommun har nu börjat byta åsikt om E 45:ans planerade dragning förbi Sveg. Men innan dess vill kommunen att trafiksituationen bland annat vid fyrvägskorsningen och infarterna till Sveg ska förbättras. Bilden från fyrvägskorsningen. Foto: Leif Eriksson

Den cirka 15 år gamla och segslitna frågan om Europaväg 45:s dragning utanför Sveg, mellan Rengsjön och Älvros är på tapeten igen. Nu håller Härjedalens kommun att ändra på sin inställning att E45:ans sträckning inte ska förändras.

Annons

– Men innan det kan bli tal om att förändra vägsträckningen måste Vägverket rusta uppfarterna till Sveg, säger kommunalrådet Gottfrid Jonsson.

– Även om europavägens sträckning skulle läggas om så kommer ju huvuddelen av den stora trafiken upp till Härjedalens fjällvärld att fortsätta gå över Sveg.

– Det är också oerhört viktigt att man ser över trafiksituationen vid fyrvägskorsningen i Sveg. Det måste åstadkommas bättre och större parkeringsmöjligheter både för turisttrafiken och långtradarna, menar kommunalrådet.

– Det är livsviktigt för affärslivet i centralorten att det blir lätt att angöra Sveg och nyttja den service som finns på orten.

– Vidare ska det fixas ordentliga avfarter mot Härjedalen vid Älvros och Rengsjön och totalt sett kommer det här naturligtvis att kosta mycket pengar. Men det är livsviktigt att man genomför dessa åtgärder om kommunen ska gå med på en ny vägsträckning av 45:an.

Kommunalrådet menar vidare att det kan bli ett uppsving för byar som Älvros och Ytterhogdal om 45:ans sträckning läggs om över Rengsjön.

ICA-handlaren Leif Lindström i Sveg, som hela tiden motsatt sig Vägverkets planer på en ny vägsträckning förbi centralorten, säger nu så här om kommunens åtminstone delvis förändrade inställning:

– För vår del är det naturligtvis inte bra med en förändring av vägsträckningen så att huvuddelen av trafiken på 45:an kommer att gå förbi Sveg. Då kommer vi att tappa stora delar av sommarhandeln, som för oss är mycket viktigare och större än vinterhandeln.

– Klart man blir besviken när kommunen nu tydligen håller på att ändra inställning i den här frågan.

– Tycker också att kommunen jobbar emot sig själv. Nu söker man EU-medel för att göra Sveg attraktivt samtidigt som man vill minska trafiken över Sveg och därmed försämra svegshandlarnas situation, avslutar Leif Lindström.

Mer läsning

Annons