Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalrådet: Vi måste banta 55 miljoner

Härjedalen, som bland annat av Dagens Industri, rankats som en av Sveriges ekonomiskt mest välskötta kommuner, måste nu genomgå ett stålbad.
– Ja, vi måste banta budgeten med 55 miljoner kr de tre närmaste åren, säger kommunalrådet Gottfrid Jonsson, s.

Annons

– All verksamhet kommer att genomlysas och vi måste vända och vrida på varenda krona.

I år tappar kommunen 16 miljoner kr i skatteintäkter och kommunalrådet menar att man inte kan ta av det egna kapitalet för att finansiera verksamheten.

– Jämfört med andra kommuner går vi in i det här besparingsskedet med ganska bra förutsättningar därför att vi haft en bra och stabil ekonomi i många år och vi har inte en enda krona i skuld.

Socialnämnden har gått i bräschen och redan beslutat ta bort 60-talet tjänster och nu måste andra nämnder/förvaltningar göra likadant.

– Jag vet i dag inte hur många av kommunens totalt 1450 anställda som måste gå. Vid varje pensionsavgång måste vi ställa oss frågan om vi måste återbesätta tjänsten.

2010 är det valår och Gottfrid Jonsson hoppas att regeringen då släpper till mer pengar till kommunerna för att lindra deras kris.

Enligt prognoserna kommer Härjedalen varje år framöver att minska invånarantalet med 100.

– Men skulle vi lyckas halvera den siffran skulle det ha stor betydelse för ekonomin, säger kommunalrådet.

– Utan turistnäringen, som genererar 1.500 årsverken, skulle situationen vara katastrofal och trots finanskrisen finns intresset kvar för kommunen. I mitten av maj var antalet bygglov lika stort som vid samma tid förra året.

– Bra drag i turistnäringen och framför allt då i Funäsdalen, vilket är mycket positivt.

För svegsområdet, där mer än hälften av kommunens invånare bor, tror och hoppas Gottfrid Jonsson mycket på NBE Swedens bioenergikombinat.

Men etanolen är ju starkt ifrågasatt, kan inte det inverka menligt på projektet?

– Fördelen med bioenergikombinatet är att det innehåller flera ben, som till exempel ett värmekraftverk och därför är man inte helt beroende av etanolen, säger Gottfrid Jonsson.

Men varför tror du att kineserna kommer att investera miljarder i Sveg?

– Dom satsar själva stort på biobränslesektorn och är ute efter att lära sig tekniken. Vidare säger kineserna att de vill komma in på den europeiska marknaden och svegsprojektet är en del av den satsningen.

Gottfrid Jonsson har nu varit kommunalråd i snart ett halvt år och säger så här om tiden som gått:

– Det var ju inget önskeläge att kliva in i jobbet med de stora nedskärningar som stod för dörren, men jag ångrar mig inte och försöker göra jobbet så gott jag kan. Jag tror jag har en del att ge och jag kan prata med alla.

– På sikt kommer Härjedalen att bli en mycket framgångsrik kommun, avslutar kommunalrådet.

Mer läsning

Annons