Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalråden vill skjuta 25 björnar till

/
  • Anders Häggkvist, vice ordförande i kommunstyrelsen, anser att läns­- styrelsen ska tilldela ytterligare 25 björnar i jakten.  Foto: Leif Eriksson

På mindre än halva tiden sköts tilldelningen av björn i södra området. Kommunalråden i Härjedalens kommun är oroade över björnstammens ökning och föreslår nu att länsstyrelsen ska bevilja 25 björnar till.

Annons

Björnjakten är avlyst, då den tilldelade kvoten björnar är skjuten. Gottfrid Jonsson, kommunalråd i Härjedalens kommun och Anders Häggkvist, vice ordförande i kommunstyrelsen, skriver nu till Länsstyrelsen i Jämtlans län och Naturvårdsverket med förslaget att länsstyrelsen ska öka tilldelningen med 25 björnar för södra området för tiden fram till 15 oktober 2009. Det motsvarar den tillväxt som björnstammen har i dag enligt forskare, menar de.

”Länsstyrelse och naturvårdsverk tilldelade detta område blygsamma 35 björnar i skyddsjakt. Beräknad tillväxt efter all form av dödlighet inklusive jakt är ändå fem procent. För länet motsvarar den 50 björnar om år uppdelat på cirka 25 björnar på vardera sidan om E45”, skriver de.

”Vi vill från Härjedalens kommun, via beslut i kommunledningsutskottet den 17 september 2009, att myndigheterna omprövar och ger en extra tilldelning på björn för att kunna hålla björnstammen på en dräglig nivå. Vi har ständiga kontakter med kommunmedborgare som oroas över den stora björnstam som härjar i vårt område. Det är i högsta grad en inskränkning på livskvaliteten.”, skriver de vidare.

”Vi hoppas att ni tar detta på största allvar och ser fram emot snabb handläggning av detta ärende”, avslutar de.

Även Jägareförbundet Mitt Norrland ansöker om utökad björnjakt i Jämtlands län. ”För att bromsa björnstammens tillväxt i länet ansöker därför Jägareförbundet Mitt Norrland om extra björntilldelning om 10 björnar i området norr om E14 och 10 björnar i området söder om E14, skriver de.

Beslutet ligger nu i Naturvårdsverkets händer. LT fick inte tag i de ansvariga under torsdagen.

Mer läsning

Annons