Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal godtar inte schemaändring utan konsekvensanalys

– Vi har inte varit med i några förhandlingar, det är ett felaktigt påstående och för att ändra i schemat på detta sätt krävs en riktig konsekvensanalys där vi får vara med, förklarar Nancy Fridh, Kommunal Härjedalen.

Annons

Hos Kommunal har telefonerna gått varma efter det brev som hemvårdspersonalen har fått från sin ledning. Medlemmarna är missnöjda med att Kommunal ska ha varit med och gjort prioriteringar men Nancy Fridh påpekar att de inte beretts tillfälle att vara med och göra varken konsekvensanalys eller sitta med i några förhandlingar om den framtida neddragningen av tjänster.

– Arbetsgivaren har backat när det gäller uppgiften om att vi varit med. Ett arbetsplatsombud fanns med på mötet eftersom det var schemafrågor men det innebär inte att vi godkänner den konsekvensanalys som gjorts.

Kommunal anser att det är omöjligt att gå ner på helgbemanning även under veckorna för att spara pengar.

– Personalen har fullt upp med att hinna med det som ska göras redan idag. Att prioritera bort beviljade insatser och skriva avvikelser är inget som vi står bakom. Vi anser att det här är en besparing som är fullständigt omöjlig att göra, säger Nancy Fridh som under tisdagen ska träffa socialnämndens ordförande, Anna-Lena Andersson (S), för att komma vidare i ärendet.

Nu var det snabba ryck med besparingarna men från Kommunals sida ses inte tidpunkten som realistisk.

– Anledningen att arbetsgivaren satt 14 januari som datum är att de anställningar som ligger i sexveckorsperioder på resursraderna går ut dagen innan, förklarar Richard Mattsson, Kommunal Härjedalen.

– Även om kommunen skulle driva igenom schemaändringen så tror jag att det är en besparing som kostar mer än den smakar. Dels kommer det att slita hårt på den fasta personalen och på de åtta resursrader som finns inom hemvården är det främst unga kvinnor som jobbar. Blir de utan jobb så finns risken att de flyttar från Härjedalen och det är kostbart för hela samhället.

Mer läsning

Annons