Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kingen om när rockmusiken kom till Sveg

/

Den amerikanska rockmusiken kom till Sveg på 1950-talet. Gitarrer köptes, orkestrar bildades och folkrörelsernas samlingslokaler fylldes av en skrikande rockpublik. Om detta ska nu Svegsmusikern Torgny "Kingen" Karlsson skriva en bok.

Annons

– Det här är mitt drömprojekt, säger Kingen.

Rockmusiken förändrade plötsligt livet i yrvakna norrländska samhällen på 50-talet. Därför ska nu Kingen skriva boken "När Rocken kom till Sveg", om hur revolutionen på femtiotalet skapade en mycket speciell musikkultur på den lilla orten och hur den kulturen levt från femtiotalet till 2000-talet, via en obruten kedja av anekdoter, profiler, humor och kärlek.

– En anledning till att rocken så tydligt präglade Sveg tror jag har att göra med att musikaffären och bokhandeln fick in de senaste skivorna väldigt tidigt. I många fall före skivaffärerna inne i Östersund, berättar Kingen.

Han har länge burit på idén om att skriva en bok om rockens historia kopplat till Sveg.

– När jag flyttade till Stockholm för nästan 20 år sedan så spelade jag med ett band där. Efter en spelning kom en person i publiken fram och frågade om jag var från Sveg och hur det kunde komma sig att så många duktiga musiker kommer från Sveg?

– Sedan dess har jag grubblat på det och insett att Sveg fostrat en mängd duktiga musiker och jag vill ta reda på vad det beror på.

Så för ett år sedan berättade Kingen för Örjan Eriksson, ordförande i Svegs Folkets hus- och Parkförening, om sin plan. Sedan dess har projektet utvecklats och fått stöd av både kommun och Länsstyrelsen. Projektet finansieras genom EU och LEADER Södrafjällen. Och projektet ska inte stanna vid en bok, tanken är att det även ska spelas in en skiva med nyskrivna låtar som ska framföras av profiler som figurerar i boken och att det även ska bli en musikfestival i augusti nästa år.

– Fastän liknande saker givetvis utspelades på många håll i Sverige denna period, så har Sveg visat sig utgöra en perfekt plats för att gestalta alla de saker som gör berättelsen till ett levande historiskt dokument över en period på sextio år, säger Stefan Hallgren som också är med och utformar projektet.

Kingen vill även att de som har bilder, ljudupptagningar eller en historia att berätta som de tror skulle passa in i boken ska höra av sig till honom.

Mer läsning

Annons