Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kinesiska delägare inspekterar bioenergiprojektet i Sveg

/
  • Landshövdingen Britt Bohlin fick en present av Mr Liu Zhenya, ordförande i State Grid Corporation of China.Foto: Carin Selldén
  • Mr Liu Zhenya verkade gilla älgar och fick chans att mata en på älgfarmen i Överberg.
  • En presskonferens utan representanter från kinesiska delägare. NBE Swedens VD Lars Fritz berättar om biokombinatet.Foto: Carin Selldén

Bioenergikombinatet i Sveg börjar gå från vision till verklighet. De kinesiska delägarna är intresserade och under fredagen besökte Mr Liu Zhenya, ordförande i Kinas statliga energibolag, Sveg för att informera sig om pilotprojektet.

Annons

Under fredagen fick NBE Swedens pilotanläggning besök av Mr Liu Zhenya, ordförande i State Grid Corporation of China, som är ungefär Kinas motsvarighet till Vattenfall i Sverige.

Det statliga energibolaget är tillsammans med Dragon Power Co Ltd ägare av National Bio Energy Ltd.

National Bio Energy Co Ltd (60 procent), Dragon Power Co Ltd (20 procent), HMAB (10 procent) och Härjedalens kommun (10 procent) äger det gemensamma bolaget NBE Sweden AB.

Avsikten med besöket är att på plats ta del av pågående arbete med att i industriell skala vidareutveckla och optimera processen för utvinning av etanol ur träflis (cellulosa). Under hösten kommer arbetet att fortsätta med råvarorna halm och industrihampa.

Mr Liu Zhenya informerades också om pågående planeringsarbete för att för-verkliga ett bioenergi- kombinat i Sveg.

– Det är viktigt för oss att Mr Liu Zhenya kommer hit och informerar sig om bioenergikombinatet. Han är delägare och ordförande i världens största energiföretag, säger Kai Johan Jiang, styrelseordförande för Dragon Power Co Ltd.

Lars Fritz, vd för NBE Sweden AB, höll i presskonferensen där endast de svenska representanterna var med. De kinesiska stolarna var tomma, då de inte ville uttala sig i media.

Idén om bioenergikombinatet föddes 1995 och 2006 började man aktivt jobba med visionen att utvinna el, värme och etanol ur lokala råvaror.

– Vi är nöjda med projektet. Vi har ett bra samarbete med lokala företag och myndigheter och projektet går enligt tidsplan och kostnadsplan, säger Lars Fritz.

Det planerade biokombinatet kommer att ligga i en byggnad bredvid försöksanläggningen på ett område på 50 hektar och vara till storleken som ett medelstort pappersbruk.

Bioenergikombinatet ska byggas mellan 2011 och 2014 om allt går enligt planerna.

Försöksanläggningen har finansierats med en tredjedel av ägarna, en tredjedel med medel från svenska staten och en tredjedel EU-pengar.

Det fullskaliga biokombinatet kommer att till största del finansieras på den öppna marknaden och planerar kosta 2,5 miljarder att bygga.

Den uppskattade vinsten per år före skatt kommer ligga runt 70–100 miljoner kronor.

Fördelen med att utvinna etanol från cellulosa i stället för socker från sockerrör innebär att man slipper konkurrens med redan existerande fabriker.

I kombinatet kommer råvaran att utnyttjas effektivt och cirka 85 procent av dess energiinnehåll används. Skogsråvarna, cellulosan görs till socker, som i sin tur omvandlas till etanol.

Man planerar kunna producera 75 miljoner liter etanol om året.

Av restprodukten lignin görs pellets som kan brännas i ett kraftvärmeverk. Den spillvärme som bildas kan användas för att värma upp hus eller växthus.

Mer läsning

Annons