Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kapitalbrist slår mot vindkraft

/

Vindkraftsbranschen i Sverige behöver tiotals miljarder kronor bara de närmaste åren. Men bankerna kärvar, investeringar måste skjutas upp och i värsta fall riskerar företag att gå under.

Annons

För Göteborgsbaserade Stenas del är det inte brist på kapital, utan på miljötillstånd, som bromsar bolagets omfattande vindkraftssatsning. Göran Danielsson, vd för dotterbolaget Stena Renewable, anser att koncernen har de finansiella muskler som krävs.

– Men när det gäller ett antal kollegor i branschen så vet jag inte riktigt hur de ska få ihop det, säger han.

Han syftar på att Stena, med förgreningar i en mängd vitt skilda branscher, knappast är ett typiskt bolag i den tills nyligen glödheta vindkraftsbranschen. Ett stort antal nya företag har vuxit fram de senaste åren, och i många fall är planerna storstilade.

Nu riskerar en del av dessa planer att gå om intet.

Enligt branschorganisationen Svensk Vindenergi har bankerna blivit mycket mer restriktiva med att låna ut till vindkraftsprojekt, framför allt till nya kunder. Dessutom har kraven på bolagens egna kapitalinsats höjts kraftigt.

– Från att tidigare ha krävt 20 eller max 25 procent egenfinansiering så kräver de nu 30–35 procent. Det är väldigt mycket pengar när man talar om investeringar på hundratals miljoner, säger Svensk Vindenergis vd Matthias Rapp.

Samtidigt som bankerna kärvar innebär kronans försvagning att vindkraftsprojekten fördyrats kraftigt – verken köps oftast i euro. Detta sammantaget tvingar många bolag att skjuta sina investeringar på framtiden.

Därmed får de också vänta längre på intäkterna.

– Och om du sitter med en organisation på 20–30 personer, det byggs inte någonting och du kan inte få finansiering till dina projekt, så är det väl ett bekymmer ändå, säger Göran Danielsson.

En sannolik utveckling är att problemen blir startskottet för en konsolidering i branschen, där starkare företag sväljer de svagare. Men sammanslagningar av bolag löser inte allt. Svensk Vindenergi vill även se politiska stödåtgärder, som exempelvis statliga garantier för lån i Europeiska investeringsbanken (EIB). Även Stena skulle välkomna olika former av stöd:

Mer läsning

Annons