Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känner sig felbehandlad av kommunen: Egna företagare står utanför skyddsnäten

/
  • Stina Larsson, 85 år, har drivit sin vävstuga som egen företagare i över 30 år. Nu är hon kritisk mot Härjedalens kommun som nekar henne hjälp just därför att hon är egenföretagare. ”Som företagare står man utanför alla skyddsnät”, menar hon. Foto: Leif Eriksson

Stina Larsson i Sveg är 85 år och har drivit sin vävstuga som egen företagare i 32 år. Och hon tänker inte ge upp.
– Jag vill inte hamna på någon inrättning, bli drogad och sitta i gungstol, säger hon.

Annons

Stina är mycket kritisk mot Härjedalens kommuns sätt att behandla företagare:

– Det retar mig väldigt att när man är egen företagare så står man utanför alla skyddsnät, man har inte rätt till någon hjälp överhuvud taget från kommunen.

Hon berättar att hon flera gånger fått avslag när hon bett om hjälp, som till exempel handskottning av snön på tomten. Färdtjänst är hon heller inte berättigad till.

– Man bara hänvisar till att eftersom jag är egen företagare är jag inte berättigad till hjälp.

– Här försöker kommunen med alla medel få arbetslösa och ungdomar att starta eget. Jag tycker att alla som tänker sig att bli egen företagare borde ta sig en ordentlig funderare eftersom man då inte är berättigad till något kommunalt stöd den dag man behöver detta.

– Men det är naturligtvis ett bra sätt för kommunen att dölja negativa siffror, som till exempel arbetslöshet, genom att få folk att starta eget. Och man har inga skyldigheter mot de som satsar på eget företag.

Stina Larsson är en stridbar kvinna. När hon var lite över 30 år drabbades hon av en ryggmärgsskada och myndigheterna ville förtidspensionera henne. Men hon vägrade.

– Hade jag varit ”vanlig” pensionär och nersupen hade jag fått hjälp av kommunen, men när jag nu vill fortsätta driva vävstugan får jag ingen hjälp överhuvud taget.

Hon berättar också att hon inte kunnat ta ut någon lön under de år hon drivit vävstugan, inkomsterna har bara räckt till att klara räntor och amorteringar.

– Senast var jag tvungen att sälja en tredjedels skogsskifte jag ärvt efter min mamma för att kunna klara mig.

– När jag sålde måste jag betala en fjärdedel i kommunal skatt. Då fanns jag, var viktig, men när man ber om hjälp då är det nobben.

Stina säger att hon ska driva sitt företag så länge hon förmår, vill inte lämna sitt hus i Sveg.

– Och jag vill inte ha något att göra med kommunen i framtiden och jag vill varna alla som går i tankar på att starta eget. Härjedalen är i mina ögon ingen företagsvänlig kommun.

– Kommunen borde hjälpa istället för att stjälpa, avslutar hon.

Kommunens näringslivschef Bengt-Eric Lundborg har semester men LT kommer senare att söka honom för att få svar på Stina Larssons kritik.

Mer läsning

Annons