Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonas Fröberg slår sig ner i Mankells skrivarlya

/
  • Teater Spiras konstnärlige ledare Jonas Fröberg sitter nu i Henning Mankells skrivarlya i Överberg och skriver en pjäs om finanskrisen.Foto: Leif Eriksson

Nu börjar Mankellstipendiaterna komma till författarförbundets och dramatikerförbundets skrivarlya i Överberg. Först på plats under två veckor var Nasima Naghili, dramatiker som bland annat skriver för radio. Och nu i två veckor Jonas Fröberg, konstnärlig ledare för Teater Spira med säte i Göteborg.

Annons

Lite bakgrundshistoria:

Svegsbördige författaren Henning Mankell hade för några år sedan planer på att köpa tingshuset i Sveg, där han är uppväxt, och inreda en skrivarlya för unga norrlandsförfattare.

Detta sprack bland annat därför att Mankell tyckte att priset var för högt och att skattekontoret flyttade till tingshuset.

Därför köpte författaren i stället en stor fastighet i Överberg med samma tanke på en skrivarlya för norrländska författare.

Sedan har detta hänt att Mankell skänkt fastigheten till dramatikerförbundet och dramatikerförbundet, som i sin tur genom stipendier ger författare och dramatiker från hela landet möjlighet att komma till Överberg för att i lugn och ro under en period ägna sig åt skrivande. Henning Mankell har skänkt betydande summor för dessa stipendier. Det talas om fem miljoner.

Jonas Fröberg berättar att Teater Spira började sin verksamhet år 2000 och är en teaterensemble, som inte har någon fast scen i Göteborg, utan är ständigt på turné runt om i landet. Även Norrland, Sundsvall och Luleå, har besökts.

– År 2006 fick vi av Volvo Lastvagnar ett uppdrag att som konstnärer besöka deras arbetsplatser, att bidra med kreativitet bland arbetarna.

– Vi möttes först av stor skepsis av Volvoarbetarna, som trodde att vi bara gick företagsledningens väg. Men efterhand fick vi deras förtroende och vår medverkan blev mycket uppskattad, säger Fröberg.

Det visade sig bland annat att arbetarna hade stora behov att uttrycka sig anonymt i skrift, och det slutade med att Spira gjorde en turné med utgångspunkt från Volvoprojektet och på bokmässan i Göteborg nästa år kommer en bok ”Vi ska inte skriva någon jäkla bok” att finnas med. Som alltså kommer att handla om Volvoarbetarnas texter.

Nu håller Fröberg på att skriva en pjäs om finanskrisen och när han fick vetskap om stipendiemöjligheten i Överberg skrev han en ansökan, som blev beviljad.

Det häftiga var att han före avresan till Härjedalen råkade få syn på Henning Mankell på ett café i Göteborg.

– Jag gick fram och presenterade mig och berättade att jag skulle åka upp till hans skrivarlya. Då sa Mankell, att om du sätter ut soptunnan så kanske du får besök av björnar, som det finns gott om i Härjedalen. Mankell ville också att jag efter vistelsen här skulle maila till honom och berätta om mina upplevelser.

– Det är här i Överberg jag ska börja skriva pjäsen om finanskrisen och det är fantastiskt att sitta i en sådan här miljö, oerhört vacker natur och verkligen ta sig ordentligt med tid med skrivandet.

– För mig är alltså vistelsen här upp mycket värdefull och jag hoppas i en framtid kunna komma tillbaka med Spira och spela någon pjäs i Härjedalen. Det vore jättekul.

Jonas Fröberg ska naturligtvis besöka Kulturcentrum Mankell och vill gärna också ta sig till kulturveckan i Lillhärdal.

Mer läsning

Annons