Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan förbereder för vinterhalvåret redan i augusti

/
  • En något märklig syn i augusti när det är soligt och 20 grader varmt. ”Jag har ett stort område så det gäller att vara tidigt ute”, säger Johan Morberg från Järpen. Foto: Jan Andersson
  • Johan Moberg hinner med att sätta ut cirka 600 käppar om dagen.

Det känns lite märkligt ut när man ser den gula lastbilen som sakta kör fram efter vägen och sätter ut plogkäppar i slutet av augusti. Det påminner om den vinter som ska komma, fast det är 20 grader varmt och soligt ute.

Annons

– Visst kan jag hålla med om att jag är tidigt ute, säger Johan Morberg från Järpen, när han stannar efter väg 340 i Offerdal för en pratstund.

– Men jag ska sätta upp käppar i hela kommunen så det gäller att vara ute i tid. Första käpparna satte jag ut i tisdags och det tar ungefär en månad att få ut allihop.

Johan berättar också att han hinner sätta upp cirka 600 pinnar om dagen med 60 till 70 meters mellanrum.

– Vi har fått en helt ny maskin som fungerar utmärkt, berättar Johan. Den både borrar ett hål och knackar ned pinnen automatiskt.

Maskinen sätter ner pinnar av bambu med reflexer på. De är billigare än de röda som transportstyrelsen satte upp tidigare.

– Många kan inte låta käpparna vara utan de tycker upp dem. Det innebär svårigheter för plogbilen när föraren inte vet var kanten är, säger han.

Pratstunden är slut och Johan sätter sig på nytt bakom ratten.

– Visst kan jag hålla med om att det känns vemodigt, men det är tidens gång, säger han och startar motorn.

Mer läsning

Annons