Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbmässan ett lyft för gymnasiet

/
  • De här eleverna i fordonsprogrammet, Jonathan Dahlsten, Joel Larsson och Christoffer Åslund har jobbat med projekt Folkracebil. En Daf 66 från 1975, som snart ska tävla på klassiska Gälleråsen. Foto: Leif Eriksson
  • Erik Dahlberg på skidlinjen demonstrerade hemsidan idrottsbädden.se Foto: Leif Eriksson

När Härjedalens Gymnasium förra våren för första gången anordnade en utbildnings- och jobbmässa blev det rena rama succén.
– Därför beslöt vi oss för att försöka göra om succén även i år, sa Eva Larsson vid gymnasiet när mässan invigdes i Svegs Folkets Hus igår.

Annons

På plats fanns liksom förra året alla elever i årskurs 8 från hela Härjedalen. Detta i akt och mening för att se och informera sig om vad man sysslar med på gymnasieskolan.

– Här har de en möjlighet att tänka på vilket gymnasieprogram man ska satsa på och vad man vill göra efter skolan, sa Eva Larsson.

Alla gymnasieprogram i Härjedalen medverkade och avgångsklasserna visade de projektarbeten man gjort.

Eleverna i fordonsprogrammet fick sin beskärda del av intresset denna dag. Tre av dem, Jonathan Dahlsten, Joel Larsson och Christoffer Åslund, hade under ledning av sin lärare Eugen Mattsson arbetat med projektet folkracebil.

En Daf från 1975, som den kände rallyföraren Bosse Brastad då använde har eleverna fixat till. Man har satt dit motor och drivlina från En Daf 66, och Eugen Mattsson berättade att bilen den 13–14 juni på klassiska Gälleråsen ska delta i en tävling som heter Classic Racing för gamla bilar.

– Det har varit jätteskojigt att arbeta med det här projektet och vi har hållit på sedan i höstas, sa Jonathan, Joel och Christoffer.

Skidlinjen visade upp sin hemsida idrottsbädden.se, som fått ett andra pris i klassen Bästa Innovatör av Swedbank.

– En hemsida där företrädesvis längdåkare kan gå in och boka eller hyra ut boende, berättade Erik Dahlberg i projektgruppen.

Erik, som är från Fränsta, gör nu fjärde året på skidlinjen och tar studenten nu i vår.

– Jag har trivts väldigt bra här i Sveg och Härjedalen och har absolut blivit en bättre skidåkare under de här åren. Förstklassiga tränare med Lars Selin i spetsen, sa han.

Erik kommer också att fortsätta sin längdåkarkarriär hemifrån Fränsta och siktar i första hand på sprintklassen.

– Väldigt bra initiativ med den här utbildnings-och jobbmässan, tyckte oppositionsrådet Michael Bellman, vh.

– Synd bara att det inte finns något vård-och omsorgsprogram i Härjedalens gymnasium, en sak som vi har diskuterat i kommunledningsutskottet.

Invigningstalaren, kommunalrådet Gottfrid Jonsson, höll med Bellman och menade också att mässan var ett lyft för gymnasiet.

Mer läsning

Annons