Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobben räddas vid Open IP

/
  • Mattias Mirårs och Gunnar Olofsson vid Open IP i Sveg hoppas på en lösning så att ett annat företag tar över verksamheten i Härjedalen.

Som LT berättade i mån-dagens tidning har sju anställda (sex i Sveg och en i Östersund) vid Open IP blivit uppsagda från sina arbeten den sista februari. Men det mesta talar nu för att ett annat företag kommer att ta över Open IP:s verksamhet i Härjedalen och därmed räddas även jobben för de anställda.

Annons

Det berättar Open IP:s chef Göran Lundholm för LT.

– Jag räknar med att det blir en positiv lösning, som förhoppningsvis ska vara klar i slutet av januari, säger Lundholm.

Det är alltså ett annat företag som kommer att ta över efter Open IP.

– Open IP är ett dotterbolag till östersundsbaserade Barret AB och kommer att läggas ner. Verksamheten inom Barret kommer att renodlas, berättar han.

De sex anställda i Härjedalen vet att det förekommer diskussioner mellan Open IP och en ny intressent. Men hur utfallet blir har man ingen aning om.

Det var ursprungligen Carlberg &Sons dotterbolag Carlberg&Son Informationsteknik, som 1998 började bygga fiberinfrastruktur i Härjedalen.

Några år senare övergick dotterbolaget i Carlberg&Son och det var 2006 som Open IP kom in i bilden och övertog personalen samt de avtal som Carlberg&Son hade med huvudkunden Härjeåns.

– Vi har haft fullt upp med arbete under alla åren, berättar Gunnar Olofsson och Mattias Mirårs vid Open IP i Sveg.

– Och fortfarande, trots lågkonjunkturen, har vi bra med jobb.

– Spännande om något annat företag tar över verksamheten och personalen, menar Mattias Mirårs.

– Toppen naturligtvis om vi får behålla jobben eftersom det i nuvarande läge med finanskris och lågkonjunktur är svårt att hitta nya jobb.

Open IP:s största kund i Härjedalen är alltså Härjeåns, som svarar för 80–90 procent av verksamheten. I övrigt handlar det om kunder som Folrum, regleringsföretaget, kommunen och liftanläggningarna i Härjedalen.

– Det är framför allt i de expansiva fjällområdena som vi haft fullt upp med arbete de senaste åren, säger platschefen Gunnar Olofsson.

Både Olofsson och Mirårs menar att det finns förutsättningar att växa i kostymen med tanke på att allt fler kommer att behöva nyttja fiber.

Det handlar till exempel om tv-larm och sjukvård.

I Sveg håller Open IP till i före detta Telias lokaler. Mycket bra lokaler för övrigt enligt personalen.

Härjeåns vd Sten-Olov Salomonsson säger också han att det mesta talar för att ett annat företag kommer in i bilden efter Open IP.

Mer läsning

Annons