Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JO-anmäler miljökontoret: ”Gjorde allt för att hota oss”

Miljökontoret i Härjedalens kommun har JO-anmälts för kränkande och upprepade nedvärderingar mot en person i kommunen, personangrepp mot en hel familj och stora brister i sekretessen.Nu har JO anmodat miljö- och byggnämnden att göra en utredning och yttrande i ärendet.

Annons

Enligt anmälaren hade han i april fått besök av en tjänsteman från miljökontoret angående en läckande avloppsbrunn.

– Samtalet handlade väldigt lite om sakfrågan avloppet. Det hela kändes enbart som ett maktutövande av tjänstemannen, då hon gick till angrepp mot vår familj. Tjänstemannen hade redan innan kontroll hotat med vite och började påpeka våra brister som medborgare, heter det i anmälan till JO.

– Vid förfrågan vad vi som fastighetsägare skulle göra om avloppet var ur funktion så blev svaret att att vi skulle gräva nytt. Och hade vi inte råd tyckte tjänstemannen att jag skulle skaffa mig ett bättre betalt jobb.

Anmälaren skriver också att tjänstemannen gång på gång i telefonsamtal påminde om familjens privata ekonomi och dess ansenliga skulder hos Reaxcer.

– Vi blev fundersamma, kollade med Reaxcer och det fanns inga skulder.

– Tjänstemannen gjorde allt för att hota oss och framför allt skrämdes min son och min och familjens integritet kränktes.

JO-anmälaren skriver att detta bara var början av en lång, ej avslutad förnedring och obehag.

– Tilläggas ska att om det nu var/är något fel på vårt avlopp så ska vi självklart göra något åt det i den mån vi kan. Men inget har egentligen handlat om avloppet.

Det framgår också av anmälan om påhopp av en granne och i det fallet ska en polisanmälan göras.

Mer läsning

Annons