Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jenny och Cam fann varandra efter utbytet

/

Härjedalens gymnasiums utbyte med en tysk skola ger mera än bara ett flyktigt möte. Cam Linh Nguyen besöker nu kompisen Jenny Eliasson under hennes höstlov.

Annons
Sedan 1996 har gymnasiet i Sveg haft ett utbyte med Dr Wilhelm Andrés gymnasium i den tyska staden Chemnitz, tidigare Karl Marx Stadt.
I våras var tyskarna upp till Sveg och i september var det härjedalingarnas tur att återgälda besöket, lämpligt nog skedde det när deras skola fyllde 100 år.
Men utbytet har utvecklats till mera än att bara besöka varandras skolor. Cam Linh Nguyen, 17, är i Sveg under sitt höstlov för att träffa Jenny Eliasson.
Lämpligt nog har hon tagit en fyra veckors kurs på en folkhögskola för att lära sig bättre svenska. Och det svenska språket fungerar bra för hennes del.
- Jag gillar svenska och så tycker jag om att besöka skolan i Sveg, säger Cam Linh som förutom svenska även behärskar, tyska, engelska, latin, franska och sitt modersmål vietnamesiska.
Tjejerna har sedan de träffades för första gången hållit kontakten med brev, inte e-post, nej här är det papper och penna som gäller.
För Jenny gav resan till Tyskland i höstas mycket och nu hoppas hon kunna ge tillbaka lite.
- Jag ska lära henne mera svenska och lära henne saker som hon kan få användning av, säger Jenny som hoppas kunna bjuda på lite exotiska företeelser från Härjedalen under kompisens vistelse.
Även för gymnasisterna har det varit nyttigt att ha Cam Linh här, enligt läraren Margareta Ekstrand.
- Det har varit bra för eleverna att lära sig tyska med henne, säger Margareta som inte ser tjejernas utbyte som något ovanligt.
- Det är många kontakter som lever vidare, säger hon avslutningsvis.

Mer läsning

Annons