Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järvar skjutna i skyddsjakt …

/

Två järvar sköts i helgen i trakterna kring Flatruet, sedan Naturvårdsverket beviljat skyddsjakt. Och nu finns ytterligare ansökningar om skyddsjakt på sju järvar samt elva lodjur.

Annons

De två järvarna som sköts befann sig i trakterna kring Flatruet inom Mittådalens sameby. Och nu väntar ytterligare ansökningar om skyddsjakt på att bli behandlade, vilket är en direkt följd av rovdjursstammens ökning.

– Nu är järvstammen uppe i de nivåer man önskar och man kan lätta på restriktionerna, säger Magnus Kristoffersson, rovdjurshandläggare hos länsstyrelsen.

Det har enligt Magnus Kristoffersson, också blivit lite förändringar i de politiska målen kring rovdjurstammen. Det innebär att myndigheterna nu kan rikta in sig mer på att förvalta och balansera det antal djur som har uppnåtts.

När det gäller järvarna har regeringens etappmål nåtts. För hela Sverige innebär det 90 föryngringar i år och för länet 26 föryngringar, det vill säga honor med de ungar som fötts i år. Totalt sett finns det nu ungefär 130 järvar i Jämtlands län.

Järvarna, som annars är fridlysta, tillåts därför att jagas vid särskilda tillfällen när de utgör skada samebyarnas renar.

– Nu har Handöls sameby ansökt om skyddsjakt på fem stycken järvar och fem lodjur. Och Njarke sameby har ansökt om skyddsjakt på sex lodjur och två järvar.

Lodjuren är betydligt fler till antalet än järvarna. Ungefär 350 djur stryker omkring i länet och i angränsande län. I våras tilläts jakt på 25 lodjur i länet under mars månad. Kvoten fylldes den 16 mars.

Mer läsning

Annons