Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtländsk teknik bakom världsrekord

/
  • Peter Vestman från Västerås vann inte tävlingen men satte ett nytt världsrekord med 300 km/t för tvåhjuliga fordon. Per Hansson från Nälden i Jämtland (i blå jacka) har uppfunnit isdäcken som gjorde världsrekordet möjligt. Foto: Privat

Vid Speed weekend i Ljusnedal utanför Funäsdalen sattes ett nytt världsrekord med 300 kilometer i timmen för tvåhjuliga fordon. Rekordhållare är nu Peter Vestman från Västerås.

Annons

Men Peter Vestman hade stora problem de två första dagarna när han försökte köra med egenkonstruerade isdäck som inte höll för några högre påfrestningar.  Under natten till lördagen kom Per Hansson från Nälden in i bilden. Han har nämligen uppfunnit isdäck för mc och fick preparera Peters hjul hemma i garaget i Nälden med beprövade däck som gav segern förra året.

Redan på första körningen slogs nytt världsrekord och en ny högsta fart i tävlingen. Men toppfarten och världsrekordet blev tyvärr bara 300 km/t eftersom GPS-utrustningen stannade vid 300 km, Peter Vestman säger dock att hastighetsmätaren visade 340 km/t. Nya GPS:er införskaffades för en ny körning men snöandet var så intensivt att tävlingens tidtagning slutade fungera och Peter registrerade bara 293km/t eftersom han var nära att köra av banan i den dåliga sikten.

Rekordet filmades och ska nu sändas till Gunness rekordbok.

Mer läsning

Annons