Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägarna: Bra med ökat regionalt inflytande

Härjedalens Jaktvårdskrets ställer sig bakom Naturvårdsverkets förslag om att det ska bli ett ökat regionalt inflytande i rovdjursfrågan.

Annons

Naturvårdsverket menar att länsstyrelserna bör få ökad rätt att besluta om jakt på stora rovdjur och den rätten bör variera efter rovdjursstammarnas utveckling i respektive län.

– Om det kommer att fungera så är det ett mycket bra förslag, menar Kjell Tjärnås, Vemdalen, som är rovdjursansvarig vid Härjedalens Jaktvårdskrets.

– Man kan ju hoppas att beslutsfattandet kommer att gå snabbare genom länsstyrelsen. Som det nu är så tar det alldeles för lång tid för Naturvårdsverket att fatta beslut i rovdjursfrågor.

Men Kjell Tjärnås är inte hundraprocentigt säker på att handläggningen i länsstyrelsen kommer att gå så mycket snabbare.

– Det borde ju kunna göra det, men man vet aldrig säkert förrän man ser resultat.

Rovdjursstammarna i Härjedalen har nog aldrig varit så starka som i nuläget.

– Lodjuren breder ut sig mer och mer över hela landskapet. Vi har väldigt många lodjur i Härjedalen, det ser man framför allt genom att rådjuren minskat i antal de senaste åren.

– Den stora lodjursstammen är ju också bakgrunden till att vi i år fått en ökad tilldelning på lodjur, 24 stycken.

– Lodjursjakten inleds den 1 mars, men det är problem med den myckna lössnön, som gör det svårt att åka skidor och att använda hundar. Och att nyttja snöskoter vid sådan jakt är förbjudet, säger Kjell Tjärnås.

Även järvstammen är på väg att bli mycket stor i landskapet och här är det framför allt samerna som har problem. Järvarna tar mycket ren i fjällområdet.

– Däremot har det inte gjorts några vargobservationer i Härjedalen i vinter. Någon enstaka varg kan väl passera ibland, men det finns inga parbildningar, avslutar Tjärnås.

Mer läsning

Annons