Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägareförbundet: Vi vill transportera vapen på skoter även i Jämtlands län

Jägare i Jämtland och Härjedalen får inte transportera vapen på snöskoter på statens mark till renbetesfjället men det får jägarna i både Norrbotten och Västerbotten. Jägareförbundet Mittnorrland tycker att det är fel att det inte ser likadant ut i de olika länen.

Annons

Jägarna i länet vill under kontrollerade former få transportera vapen på snöskotrar efter leder men de har fått avslag från länsstyrelsen i Jämtland. Länsstyrelserna i både Norrbotten och Västerbotten har däremot sedan flera år tillbaka öppnat upp för jägare att frakta vapen på snöskoter.

– Det är inkonsekvent. I Jämtlands län måste jägarna åka skidor upp till renbetesfjället. Det kan ta en halv dag och under vintern är det inte ljust under så många timmar. Länsstyrelsen försvårar för oss jägare i stället för att värna om oss, säger Göte Grubb, från Jägareförbundet Mittnorrland.

Han jämför transporten av vapen med ett pimpelspö.

– De som vill åka ut för att fiska kan ta skotern varför ska inte vi kunna göra det med våra vapen, säger han.

Jägareförbundet tycker att länsstyrelsens beslut att inte ge dispens till jägare som vill ta skotern upp på renbetesfjället är konstigt.

– Det har inte varit några som helst problem på andra ställen. Men de kanske är rädda här i Jämtland, säger Göte Grubb.

Enligt jaktlagen får inte jakt ske från motordrivna fortskaffningsmedel, till exempel snöskoter. Därför är huvudregeln att skjutvapen inte får medföras men länsstyrelsen kan besluta om dispenser, vilket de har gjort i Norrbotten och Västerbotten.

Enligt Inger Svensson på länsstyrelsen i Jämtland, kan de i enskilda fall medge undantag från vapenförbudet på skoter. Det kan vara om det behövs för renskötseln eller om det annars finns särskilda skäl.

– De som inte kan ta sig till en plats för att de är handikappade kan söka tillstånd och de får oftast dispens, säger hon.

Det finns däremot inför kommande jaktsäsong ett beslut som innebär att jägarna får transportera vapen på skoter till och från en stuga om övernattning sker i stugan. Förvaras ett skjutvapen på skotern får det inte finnas ammunition i vapnets patronläge eller magasin.

Mer läsning

Annons