Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägare blev jagad av getingar

/
  • Så här års är det däckbyten som gäller för verkstadsägaren Rolf-Erik Olofsson i Sundsätt. Men under älgjakten i september blev han jagad av en elak jordgetingsvärm och han var nära att få sätta till livet.Foto: Leif Eriksson

- Jag hann tänka, ska livet sluta på det här sättet. Det säger Rolf-Erik Olofsson i Sundsätt, som under älgjakten själv blev jagad. Inte av björn eller älg, utan av jordgetingar.

Annons
Det här hände sig en dag under älgjakten i september, när Rolf-Erik skulle gå från bilen cirka 150 meter till sitt älgpass på Lillberget norr om Sundsätt.
- Plötsligt attackerades jag av några getingar och fick ett stick i ena handen. Jag tänkte inte mer på det utan fortsatte upp på det väldigt branta berget.
- Men getingarna visade sig bara vara en förtrupp. Plötsligt blev det ett väldigt högt ljud, ungefär som om det kom en motocrosscykel.
- Så var det nu inte, utan det var en jordgetingsvärm med flera hundra tusen getingar som kom efter mig. Svärmen var ungefär en meter hög och 20 meter bred och det var som ett stort moln som närmade sig.
- Jag var ordentligt påpälsad eftersom jag skulle sitta på pass hela dagen och det var bara att så snabbt som möjligt dra upp på berget, som har en lutning på säkert 45 meter.
Rolf-Erik kom till ett hygge, där det började blåsa och då drog sig jordgetingsvärmen åt sidan.
- I det läget ringde jag frugan Ann-Kristin, som själv är biodlare, och frågade vad jag skulle göra, berättar han.
- Du har bara att sticka, svarade hon, en jordgetingsvärm är sannerligen inte att leka med. Dom är väldigt giftiga.
Helblöt av svett fortsatte Rolf-Erik Olofsson ut på hygget och åter fick han syn på getingarna, som närmade sig igen.
- Första tanken var nu att kasta mig ner och dra jackan över mig. Men hade jag gjort det hade nog livet varit beseglat. I ett sådant läge har det berättats för mig att getingarna lätt hade tagit sig under jackan och stuckit mig och då hade det varit kört.
Som tur var blåste det upp igen och han kom undan sina förföljare.
- Det enda sticket jag fick gjorde att hela handen svällde upp och man kan ju tänka sig om man blivit stucken av flera hundra getingar istället.
Rolf-Eriks egen teori är att det är en björn, som rivit upp ett stort jordgetingbo och därigenom retat upp getingarna.
- Hade det varit en björn eller älg som jagat mig kunde jag använt älgbössan, men mot den här getingsvärmen hade det säkert inte hjälpt. Och helt klart hade jag hellre blivit jagad av björn.
- Det här var en situation som jag aldrig kunnat drömma om skulle inträffa. Jag har jagat älg sedan början av 1970-talet, men aldrig varit med om något liknande.
Tog du dig en "geting" när du kom hem.
- Faktiskt inte, men lite getingfrossa drabbades jag nog av.

Mer läsning

Annons