Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jagade tjuvar döms mot sitt nekande

De två män som stal batterier från Vemdalens åkeri i början av november har nu dömts för stöld.

Annons

Männen, som är 27 respektive 24 år gamla, har också dömts för att ha stulit en noskon från en ingenjörsbyrå i Vilhelmina.

Männen nekar till båda stölderna. Enligt domen säger de dock att de tagit sakerna men menar att de trott att godset var övergivet och att det därmed var okej att ta.

Fredrik Kallin såg när de två männen plockade in prylar i sin minibuss på åkeriets område.

"Förstod direkt att det var tjuvar, så jag klev ut och kollade vad de höll på med. Då fick de väldigt bråttom", sa Fredrik Kallin till LT när han berättade om händelsen.

Männen hoppade in i bilen och körde därifrån. Fredrik Kallin följde efter och ringde samtigit polisen. Polisen skickade en helikopter men Fredrik Kallin fortsatte följa efter för att hålla koll på dem. Han följde efter i 25 mil, bland annat mot Åsarna och tillbaka, innan männen greps av polis en bit utanför Sveg.

Tingsrätten anser att männen måste ha vetat att varken noskonen eller batterierna var övergivna och anser att männen gjort sig skyldiga till stölderna.

Tingsrätten har bestämt att påföljden blir villkorlig dom eftersom de inte dömts för någon brott tidigare.

Männen kommer från Baltikum och har suttit frihetsberövade i Sverige efter att de greps därför anser rätten att det finns särskilda skäl att inte förena den villkorliga domen med dagsböter.

Mer läsning

Annons