Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Investering möjliggör premiär i Bruksvallarna

/
  • Mattias och Mikael Jonasson fanns ute på banorna för att se till så att snökanonerna gjorde sitt jobb.
  • Bosse Nelander tror på den rejäla satsningen på konstsnö. Men själv längtar han att få åka upp på fjället och dra riktigt långa spår.
  • Foto: Håkan Degselius

Nu har mångmiljoninvesteringen i Bruksvallarna börja ge avkastning i form av ansenliga snöhögar fram­-ställt av 38 snökanoner.
– Håller vädret i sig så är det åkbart till helgen, säger Mikael Jonasson.

Annons
Den 15 oktober fanns det förhoppningar om att längdåkningsmeckat Bruksvallarna skulle kunna öppna skidspåren. Men så blev inte fallet.
Men nu har kylan kommit till Härjedalen och så fort kölden lade sig i dalgången så var det bara att trycka på knappen för att dra igång de 38 snökanoner som ska se till att det inom kort ska finnas över fem kilometer med välpreparerade skidspår.
– Min bedömning är att det ska gå att åka till helgen om kylan bara håller i sig, säger Mikael Jonasson, projektledare för storsatsningen som steg för steg ska utveckla Bruksvallarna med omnejd till en ännu bättre skidort.
I sommar och höst har man lagt ut ett system som försörjer alla snökanoner med vatten samtidigt som man röjt upp spåren. Totalt ska det investeras 15 miljoner de närmaste tre åren.
Väderprognoserna ser gynnsamma ut för Bruksvallarna den närmaste tiden. Men ju kallare det är desto mer snö ger snökanonerna så de som jobbar med det här hoppas på en ännu värre köldknäpp. Dag som natt jobbar minst fyra personer för att se till så att allt går enligt planerna. Och det har det gjort hittills i alla fall.
– Det blir lite skog man måste ta ned, och så har det blivit lite vattensjukt här och var men i övrigt inga problem, säger pistmaskinernas Pavarotti, Bosse Nelander, som under drygt 20 år sett till så att skidåkare från hela världen fått bra spår.
Enligt honom så är snökanonerna mycket bra för att säkerställa en tidig säsongstart samtidigt som det är en viktig marknadsföringsåtgärd då exempelvis det svenska skidlandslaget kommer till Bruksvallarna nästa vecka.
– Men det är egentligen inte vår styrka. Det är att vi kan göra bra spår så fort vi får 15 centimeter snö, fortsätter Bosse samtidigt som han stoppar in en stor snus under läppen, därav smeknamnet Bosse Snus.

Mer läsning

Annons